ICV esmena els pressupostos del Govern per fer un «rescat social»

La formació ha presentat 79 esmenes referents al Camp de Tarragona i 1082 no territorialitzades

per Redacció, Tarragona | 23 de desembre de 2014 a les 17:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de desembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La formació ecosocialista ha dut al Parlament un total de 79 esmenes que fan referència al Camp de Tarragona, i unes altres 1082 no territorialitzades que incideixen també en els serveis que presta la Generalitat en aquestes comarques.
 

L’objectiu d’aquest treball consisteix a posar en marxa «el pla de rescat social que el Govern de la Generalitat no ha volgut fer en els pressupost de 2015, tot i que la situació que estem vivint el fa més necessari que mai». Segons la diputada Hortènsia Grau, «ens hem centrat en reivindicar obres i serveis que generen ocupació i reequilibrin el territori, perquè el Camp de Tarragona, tot i aplegar el 8,22% de la població de Catalunya, només rep el 4,3% del pressupost. Des del 2010 fins ara hem perdut més de 61 milions d’euros en inversió».
 

En l’apartat de Salut, les esmenes d’ICV-EUiA reclamen la reobertura de serveis als CAP que han estat tancats i millores a l’Hospital Joan XXIII, entre d’altres. Hi ha també esmenes d’Educació, reclamant les escoles i instituts que la Generalitat no ha fet, quatre dels quals són a la ciutat de Tarragona i en l’apartat de mobilitat sostenible es manté la reivindicació de millora del material ferroviari i l’increment d’horaris per facilitar els desplaçaments.
 

Demanen també recuperar el poder adquisitiu personal dels funcionaris i personal laboral depenent de la Generalitat de Catalunya i del fons d'acció social, evitant més congelacions als seus salaris. Així com reclama reduir les subvencions a mitjans de comunicació privats, limitar les condicions salarials dels comandaments del CATSALUT i personal directiu dels centres sanitaris del sector públic.

Al costat de les esmenes, la formació ecosocialista proposa un conjunt d'iniciatives «per millorar la fiscalitat i redistribuir millor la riquesa». Concretament ICV-EUiA planteja mesures que permetrien obtenir gairebé 2400 milions d'euros d'ingressos. «Avui calen més recursos fiscals i més ingressos d'aquells qui més tenen» ha explicat Grau. Entre les mesures destaquen la reducció dels beneficis fiscals, com desgravacions per habitatges habituals en trams de renda elevats o elevadíssims, que significarien 400 milions d'ingressos, o la deducció per compra d'accions al mercat alternatiu borsari. A més, de la reforma dels impostos de successions i de patrimoni i l'aplicació de l'impost sobre els grans establiments comercials, així com la creació de nous impostos sobre el tabac o les begudes ensucrades, entre d'altres.

Grau ha volgut subratllar també la lluita contra el frau fiscal com una de les línies a seguir. «Cal un pla de lluita contra el frau i l'evasió fiscal. Si el Govern vol, pot posar els recursos suficients per frenar el frau. Un increment dels recursos humans destinats a l'Agència Tributària de Catalunya i una millor coordinació amb l'Agència Estatal podrien reduir el dèficit fiscal un 10%».

 

Participació