Congrés i Parlament tornaran a debatre sobre la pobresa energètica

ICV-EUiA ha presenta diverses propostes per garantir la «treva hivernal» | Demanen rebaixes impositives en serveis bàsics com l'aigua, l'electricitat, el gas i el transport

per Josep M. Llauradó, Tarragona | 10 de desembre de 2014 a les 12:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de desembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Hortènsia Grau, diputada al Parlament, i Arga Sentís, regidora a l'Ajuntament. Foto: Josep M. Llauradó
 

La coalició d'Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida i Alternativa ha presentat les seves propostes per encarar aquest hivern fred que s'acosta i que afecta ja a moltes famílies sense recursos. El concepte «pobresa energètica» fa temps que plana sobre l'opinió pública després que el passat mes d'octubre el Tribunal Constitucional espanyol suspengués el decret llei que havia aprovat la Generalitat de Catalunya per motius relacionats amb la discriminació de la resta d'autonomies i la reducció dels beneficis de les empreses energètiques. En aquest sentit, la coliació apunta que «s'aproven les mocions al Parlament, però el govern no fa prou». Hortènsia Grau, diputada a la cambra catalana, afirma que els pressupostos de 2015 no permeten impulsar polítiques d'habitatge d'inclusió social, i que el cas d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) i Agbar explicaria l'actitud de CiU de no plantar-se davant les companyies. Recorden, també, que la nova llei de l'IVA va obtindre el suport dels conservadors al Congrés espanyol. «Quan arribi la independència ja s'aclariran», ha resolt Grau.


Pel que fa a les propostes presentades, se centren en quatre eixos: abaratir l'IVA en els serveis bàsics com l'energia (del 21% al 10%), l'aigua i el transport (del 10 al 4), apel·lar a la Responsabilitat Social Corporativa de les empreses energètiques, aplicar tarifacions progressives i costos de reconnexió zero, i finalment un bonus social per al gas. Tot plegat, als ulls de les ecosocialistes, estaria justificat d'una banda pels casos repetits de «malbaratament de diners públics», però també perquè es tracta de mesures que ja apliquen països d'Europa com França o Anglaterra. En relació a la llei de l'IVA de 2015, Grau creu que «ens la tombaran», però ha assegurat que el següent pas serà Estrasburg, i ha posat com a exemple les clàusules abusives de les hipoteques. «No pot ser que hi hagi mares que s'hagin de plantejar si escalfar una sopa o posar el calefactor», ha dit la regidora Arga Sentís, i ha posat com a exemple d'una contradicció d'aquesta llei que abaixi l'impost sobre la venda d'obres d'art però que perpetuï les desigualtats.

Grau ha citat també l'informe del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, qui demanava poder comptabilitzar les persones vulnerables a Catalunya. Actualment, al Camp de Tarragona hi ha 68.000 aturats, 100.000 persones tenen ingressos per sota del salari mínim interprofessional, i tot plegat amb un 60% d'increment de la factura de la llum.

 

Participació