L'Arquebisbat reobre la Biblioteca del Seminari Pontifici

L'equipament té un fons de més de 10.000 llibres anteriors al segle XX, 13 manuscrits i 10 incunables

per Oriol Montesó / Notícies Tarragona, 16 de maig de 2014 a les 17:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Biblioteca del Seminari Pontifici de Tarragona. Foto: NotíciesTarragona.

El segle XVI es fundava la Universitat de Tarragona i el Seminari Tridentí a l'actual rambla Vella de la ciutat. És llavors quan neix el fons bibliogràfic de la Biblioteca del Seminari Pontifici que s'obre al públic la setmana que ve.

L'equipament s'ha anat nodrint de volums al llarg dels segles. L'any 1595, el canonge Feliu Serra llega a la biblioteca del Seminari Tridentí de Tarragona un lot de cent noranta-set llibres, que alternaven la cultura religiosa amb les humanitats clàssiques, la majoria de la segona meitat del segle XVI, editats a París, Anvers, Colònia, Venècia, Roma, València, Salamanca, Barcelona i Lió.

El 1767, la Casa de Provació dels jesuïtes cedeix la seva col∙lecció bibliogràfica. També s’hi afegiren, a la mort de l’arquebisbe Francesc Armanyà el 1803, els llibres de la biblioteca episcopal. Aquest arquebisbe havia reunit a Tarragona una selecta biblioteca, en la qual Fèlix Amat confessava haver trobat la bibliografia necessària per escriure el seu Tratado de la Iglesia de Jesucristo o Historia Eclesiástica .
 
Al final de la dècada de 1980, hi foren agregats encara uns catorze mil volums procedents de la Biblioteca Antoni Agustí, entitat fundada com a biblioteca circulant, l’octubre de 1927, pel canonge Toldrà.
 
La biblioteca del Seminari Pontifici de Tarragona, donada la importància dels textos antics que conté, participa en el Catàleg Col∙lectiu del Patrimoni Bibliogràfic existent a Catalunya i a l’Estat espanyol.

Les obres de remodelació dutes a terme a la Biblioteca s'han emmarcat dins el procés de reforma i modernització de l'edifici del Seminari, iniciades l'any 2010. La Biblioteca, situada al segon pis de l'edifici del Seminari, al carrer de Sant Pau a Tarragona, està dotada amb 90 llocs de treball individual, accés wifi, sala de treball en grup i un fons de més de 100.000 volums. Els horaris de la biblioteca a partir del dimecres 21 de maig seran els següents: dilluns, dimarts i dijous, de 15h a 20 h, i dimecres i divendres, de 10h a 13h i de 15h a 20h.
 
El catàleg en línia de la biblioteca es pot consultar al web del centre .
 

 

Arxivat a:
Cultura, biblioteca
Participació