Tarragona facilita habitatges dignes a les abelles sense eixam

Un apicultor de la Nou de Gaià ha instal·lat caixes per atreure a les abelles en trànsit

per Oriol Montesó / Tomàs Varga, 16 de maig de 2014 a les 18:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


L’any passat va ser un any molt intens pel que fa a recollides d’eixams a les nostres comarques. La proliferació dels nius d’abelles en espais urbans va fer que molts apicultors com el Dani s’haguessin de desplaçar a pisos i cases per tal de recollir els eixams. Aquest apicultor de la Nou de Gaià, conegut com el Pastor d'Abelles, en va recollir 22 només a la nostra ciutat i es calcula que en total se’n van recollir als voltants dels 40.

 
«Recollir els eixams de les cases té dos problemes, que moltes vegades s’ha de fer malbé part de l’estructura de la casa i que la salut de les abelles es veu amenaçada perquè hem de trencar un eixam establert», ens explica el Dani.
 
Per aquest motiu, l’apicultor i l’Ajuntament de Tarragona han iniciat un projecte de recollida preventiva d’eixams. La primera part d’aquesta acció va ser crear un mapa de les zones on hi havia més predisposició que les abelles hi fessin eixam. Un cop elaborat, es tracta d’oferir un habitatge alternatiu a les parets dels edificis de la ciutat per aquestes abelles que busquen un lloc tranquil on viure.
 
«A les zones on saben que hi ha d’haver trànsit d’abelles hi col·loquem unes caixes de segona mà que ja tenen olor d’abelles i que per tant atrau les futures inquilines», comenta l’apicultor que ha posat caixes a les muralles i, fins i tot, al terrat de l’Ajuntament de Tarragona. Precisament, a la plaça de la Font, es van recollir tres d’eixams l’any passat.


Un cop s'hagin instal·lat a la caixa, l'apicultor se les endurà al camp on podran mantenir el seu nou habitatge lluny de les molèsties que els ocasionem els humans.

 

Participació