L'oli d'oliva verge extra, el millor aliat contra les malalties de cor

Una inverstigació de la URV corrobora que el seu consum redueix la mortalitat per d'origen cardiovascular

per Notícies Tarragona, 14 de maig de 2014 a les 16:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'oli és un dels pilars de la dieta mediterrania. Foto: Laia Solanellas

Molts estudis han analitzat la relació entre el consum d'oli d'oliva i el risc de malalties del cor. Però, fins ara, pocs s’han centrat en els diferents tipus d'oli d'oliva que hi ha al mercat. Això és el que ha fet aquest estudi del projecte PREDIMED, que ha conclòs que un augment de 10 grams (una cullerada) al dia en el consum d'oli d'oliva verge extra està vinculat a una reducció del 10% en el risc de patir malaltia cardíaca i mortalitat d’origen cardiovascular. L’oli d'oliva verge extra és de major qualitat que l'oli d'oliva refinat o comú, i té un nivell d’acidesa lleugerament més alt, així com més quantitat de polifenols. Es creu que són aquests polifenols, en part, els que proporcionen beneficis cardiovasculars.
 
«És difícil aïllar l'efecte d'un sol aliment», explica el coordinador de l’estudi, Jordi Salas-Salvadó, qui és director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, «per l’ampli ventall de productes que conformen la dieta mediterrània. El nostre estudi, però, va poder distingir els efectes cardiovasculars atribuïts a l'oli d'oliva, que és un component clau d'aquesta dieta».
 
Més esperança de vida gràcies als polifenols de les plantes

Un segon article del mateix grup ha tornat a analitzar els resultats de l'estudi PREDIMED. Aquesta nova anàlisi ha conclòs que les persones que consumeixen una alta quantitat de polifenols tenen una reducció significativa de la mortalitat per totes les causes, i no només de la malaltia cardiovascular. A més, certs tipus de polifenols —especialment els estilbens i els lignans— estan estretament relacionats amb un efecte protector contra la mortalitat. Els estilbens es troben a la pell del raïm i es concentren en el vi negre; d’altra banda, les olives, l’oli d’oliva verge, les llavors de lli, les llavors de sèsam i els cereals integrals contenen alts nivells de lignans.

«En molts dels estudis fets anteriorment», explica Rosa M. Lamuela-Raventós, directora del Grup de Recerca de Polifenols de la Universitat de Barcelona i coordinadora d’aquest treball, «la ingesta de qualsevol aliment ric en polifenols no va ser prou gran com per tenir efectes positius en la reducció de la mortalitat; mentre que en el nostre estudi la quantitat de polifenols ingerida va ser més elevada, ja que provenia de diversos aliments. Tot plegat reforça la hipòtesis que com més quantitat de polifenols ingerida, i més classes diferents de polifenols, més s’allarga l’esperança de vida de les persones».
 
PREDIMED és un estudi nutricional que va avaluar els efectes de la dieta mediterrània en la prevenció de malalties cardiovasculars, en més de 7.000 persones d'entre 55 i 80 anys, durant una mitjana de cinc anys. Els participants a l’estudi es van repartir en tres grups a l’atzar, segons la dieta que van seguir: una dieta mediterrània suplementada amb oli d'oliva verge extra, una dieta mediterrània suplementada amb fruits secs, i una dieta baixa en greixos (que va servir com a grup de control). «L’estudi PREDIMED es va dur a terme en una població d'edat avançada i amb alt risc cardiovascular», recorda Salas-Salvadó. «Caldria continuar treballant per saber si els beneficis de la dieta mediterrània es poden generalitzar a altres grups d’edat o a altres poblacions no mediterrànies», conclou. Al PREDIMED hi participen més de 100 investigadors de 16 universitats i hospitals de tot l’Estat. 

 

Participació