1 de 10
AJUNTAMENT DE TARRAGONA

L'Ajuntament de Tarragona licita en solitari l'estudi de la qualitat de l'aire

Altres municipis de l'entorn s'havien negat a participar-hi econòmicament

La indústria química es troba a escassos metres de la carretera N-340 i del camp de futbol, que dona inici al barri de Bonavista. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 23 de març de 2023 a les 12:43 |
L'Ajuntament de Tarragona ha tret a licitació el servei d'estudi de la qualitat de l'aire per tal de determinar la contaminació atmosfèrica per compostos orgànics volàtils (COV) al municipi de Tarragona.  El consistori va adjudicar al juny de 2021 a l'empresa MS Consultors la redacció dels plecs que havien de regir la contractació de l'estudi que avui surt a licitació.

La consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, ha celebrat aquesta nova passa endavant en l'estudi i ha manifestat que "la ciutadania no pot continuar tenint el dubte de què respira i com afecta a la seva salut. És evident que l'Ajuntament fa una aposta valenta per tirar endavant aquest estudi independent de la qualitat de l'aire, que marcarà un abans i un després en benefici de totes les treballadores, veïnes i del medi ambient".  


Els treballs objecte de la nova licitació hauran d'incloure un estudi preliminar de contaminants, modelització matemàtica per a determinar la millor ubicació de les cabines i disseny i programació dels equips de presa de mostres, la instal·lació dels equips de mostreig d'episodis i de presa de mostres d'episodis, recollida de mostres i analítica dels mostrejos d'episodis, i conclusions i resultats. 

El termini d'execució dels treballs serà de 43 mesos i el preu de licitació s'ha pressupostat en 459.940,00 euros i 96.587,40 euros en concepte del 21% d'IVA, que suposa un import total de 556.527,40 euros pels 43 mesos de durada del contracte. El termini de presentació d'ofertes comença aquest dijous 23 de març i finalitzarà el pròxim 28 d'abril.

No s'hi sumaran més municipis

Durant la compareixença davant dels mitjans, Miguel ha explicat que des del govern havien consultat a altres municipis per tal que Tarragona no hagués d'aportar tot el pressupost i amb una ambició de fer arribar la durada als 4 anys, en comptes dels actuals 43 mesos. "Lamentem que no s'hi hagin pogut sumar més ajuntaments", ha dit Miguel. Concretament, el consistori havia contactat amb municipis tant del polígon sud com del polígon químic nord. Això va provocar que Tarragona hagués d'incrementar la partida pressupostària, que més tard no es va poder impulsar en la seva totalitat per manca de suport als comptes municipals per part de l'oposició. Finalment, però, s'ha tirat endavant i es preveu que tingui resultats durant el proper mandat.

 

Participació