1 de 10
LABORAL

Acomiaden el president del comitè d'empresa d'IQOXE: «No poden tenir barra lliure»

Aquest dimecres ha declarat davant del jutge el director de planta, en el marc de la investigació per l'explosió de l'any 2020

Aquest dimecres s'han concentrat membres de CCOO davant dels jutjats. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 22 de març de 2023 a les 11:17 |
Fran Pizarro, treballador d'IQOXE durant 22 anys, ha estat acomiadat aquesta setmana, segons ha denunciat ell mateix i el sindicat al qual representava dins de l'empresa, CCOO. Un centenar de persones han reivindicat la seva readmissió per tractar-se d'un cas de "persecució sindical", tot plegat davant dels jutjats de Tarragona, on s'estan duent a terme aquests dies les declaracions dels directius de la companyia per l'explosió de fa tres anys.

I és que Pizarro ha estat en tot aquest temps la "cara visible". Segons ha dit aquest matí, el seu acomiadament es produeix "per lluitar pels drets dels treballadors", tot i que oficialment s'han agafat a un incident "petit" per una "discussió" en el si del comitè d'empresa. Pizarro feia 10 anys que n'era delegat de prevenció i 3 que ostentava el càrrec de president del comitè d'empresa, alhora que era el responsable de salut laboral de CCOO d'Indústria. El passat 1 de març va protagonitzar una compareixença al Senat espanyol per informar sobre la situació de la indústria química tarragonina. Per tant, un element que segons el sindicat molestava el sector.


"Valorarem convocar vagues, fins que no torni a treballar a IQOXE no pararem", ha explicat José Manuel Martín, secretari d'Indústria de CCOO. Durant aquests tres anys, han presentat múltiples denúncies a Inspecció de Treball, algunes d'elles per "persecució sindical" i que afectaven directament a Fran Pizarro. Concretament, li havien denegat el crèdit horari sindical, el van incloure a l'ERTO i més tard van vulnerar el dret a vaga. Tot plegat ha acabat en aquest últim fet, un acomiadament disciplinari que es va comunicar tot just aquest dimarts a la tarda i que avui s'ha donat de baixa via Seguretat Social.

EL sindicat ha apuntat que la Generalitat és la responsable que IQOXE "es pensin que se'n poden lliurar, després de tres anys han seguit treballant i paguen multes com qui va a comprar cada dia". "No poden tenir barra lliure", ha explicat Pizarro, que creu que "la seguretat de tota Tarragona comença amb la nostra". Mentrestant, diu, "han perdut tot el respecte a Inspecció de treball".


Aquest dimecres precisament finalitzen les declaracions dels directius de la companyia al jutjat d'instrucció 1 de Tarragona. En tots els casos, s'han desentès dels fets que van comportar la mort de 3 persones i diversos ferits.

 

Participació