1 de 10
ECONOMIA

Una vintena de pobles petits de Tarragona i l'Ebre tindran caixers automàtics a partir de l'any vinent

La Diputació aprovarà a l'abril un pla de finançament de les màquines per als municipis de menys de mil habitants

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i el diputat delegat del Servei d'Assistència Municipal (SAM), Enric Adell, en roda de premsa. | Neus Bertola/ACN
per Redacció, Tarragona | 21 de març de 2023 a les 13:41 |
Una vintena de municipis de menys de mil habitants del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès tindran un caixer automàtic a partir de l'any vinent. Com ha anunciat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, es vol garantir "la inclusió financera" dels pobles més petits que no disposen de sucursal bancària i l'ens provincial ho finançarà amb un pla, que preveu aprovar en el plenari del mes d'abril. L'actuació suposarà una inversió d'1,8 milions d'euros durant els pròxims cinc anys. De moment, ja hi ha 31 municipis interessats, la gran majoria de la comarca del Priorat.

El diputat delegat del Servei d'Assistència Municipal (SAM), Enric Adell, ha puntualitzat que aquesta trentena de municipis interessats no son els definitius, ja que en els pròxims mesos "han d'haver-hi nous consistoris i les trenta peticions es poden convertir en quaranta". Per aquest motiu, no serà fins a després de les eleccions que els municipis podran fer efectiva la seva sol·licitud.


La Diputació de Tarragona preveu que al juny es publiqui l'aprovació definitiva del pla al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT) i a partir d'aquí els ajuntaments ja podran començar a inscriure's. Els criteris de selecció seran el nombre d’habitants -prioritzant els més poblats-, el fet d’haver tingut abans un caixer automàtic o una oficina bancària, així com vetllar per una distribució equilibrada arreu de les deu comarques. A més, els ens locals hauran de disposar d’un espai per instal·lar el caixer i hauran d’assumir les despeses corrents de manteniment de l’espai i els subministraments.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha detallat que la instal·lació dels vint caixers es farà efectiva a través d'un procés de licitació que "permetrà contractar una entitat bancària que serà la que durà a terme aquest servei a un preu màxim de 18.000 euros per caixer a l'any", dels quals el 67% aniran a càrrec de la Diputació i el 33% del consistori. D’aquesta manera, el cost per els municipis serà com a màxim de 500 euros mensuals .

Frenar el despoblament rural

Llauradó també ha destacat que l'actuació s'emmarca en el conjunt de mesures que la Diputació està duent a terme per frenar el despoblament rural. "El nostre treball en aquest sentit pretén evitar les desigualtats i garantir els drets de la ciutadania amb independència d’on visqui, bé sigui un municipi petit o bé gran", ha assegurat la presidenta, qui ha afegit que el nou pla també "permetrà donar resposta a les necessitats de la gent gran d’aquests municipis".

 

Participació