1 de 10
JUDICIAL

L'Audiència de Tarragona rebaixa de divuit a onze els anys de presó que va imposar a dos condemnats per violació

La Secció Segona estima el recurs de la defensa d'aplicar la nova llei més favorable i en la forquilla més baixa

Façana de l'Audiència de Tarragona | ACN
per Redacció, Tarragona | 20 de març de 2023 a les 14:35 |
La Secció Segona de l'Audiència de Tarragona ha estimat el recurs de la defensa de dos homes condemnats a 18 anys de presó cadascun per violació i cooperació necessària per a agressió sexual rebaixant la pena final a onze anys. L'executòria dictada pels magistrats aplica les penes previstes en la nova llei del "només sí és sí", com a més favorable per al condemnats, i les revisa en tots dos casos situant-les en la forquilla més baixa perquè en la comissió dels fets "no s'aprecia una violència excessiva". Tots dos van ser condemnats originalment, en una sentència de febrer de 2022, a dotze anys de presó, per violació, i sis anys més per cooperació necessària per a agressió sexual l'agost de 2020.

La revisió de penes de l'Audiència de Tarragona amb l'aplicació de la nova llei del "només sí és sí" és una de les quantitativament més importants acordades pels òrgans judicials durant els últims mesos. L'executòria feta pública accepta l'argument del "canvi del marc punitiu" que s'ha produït amb l'aplicació de la llei recentment aprovada. Les penes per violació, que eren anteriorment entre dotze i quinze anys segons el codi penal, passen a una forquilla de set a quinze. Les de cooperació per a agressió sexual es rebaixen dels entre sis i dotze anys als entre quatre i dotze.


Així les coses, i partint del principi d'aplicar la "retroactivitat de la llei penal més favorable", els magistrats de la Secció Segona rebaixen substancialment les condemnes en tots dos casos. Dels dotze anys per violació es passa als set. Els sis per cooperació necessària per a agressió sexual es converteixen en quatre. Apliquen la part més baixa de la forquilla perquè "no s'aprecia una violència excessiva" en els fets. "Considerem que resulta proporcionada i ajustat a equitat la imposició de la pena mínima legalment prevista en ambdues fraccions, per a cadascun dels acusats", apunten. Onze anys de presó en total en cada cas.

Els fets pels quals van ser condemnats els dos homes van tenir lloc el 17 d'agost de 2020 en les proximitats de la discoteca City Hall de Salou. De matinada, van trobar un grup de persones, entre els quals, es trobava la víctima. Ella i un dels condemnats es van apartar i van començar a intimar fins que l'home la va violar bruscament. L'altre acusat va aparèixer poc després i es va afegir a l'agressió sexual de comú acord amb l'altre.


La sentència conclou que la víctima no va poder oposar "suficient resistència davant la conducta d'ambdós acusats, al trobar-se durant tot el temps acorralada, amb els braços immobilitzats, el que va provocar que es bloquegés, entrant en un estat de xoc". Va patir diverses lesions -principalment al coll, al braç, les cervicals i l'àrea genital- que van tribar vuit dies a curar-se. Com a conseqüència dels fets, va haver de fer front a un trastorn per estrès posttraumàtic que va alterar greument la seva vida ordinària.

 

Participació