1 de 10
EQUIPAMENTS

La Generalitat no aconsegueix convèncer els veïns de Llevant sobre el nou alberg

Es preveu adjudicar les obres a l'antiga Ciutat de Repòs i Vacances a finals del 2023

La trobada, celebrada aquest dijous, entre veïns i representants de la Generalitat. | Generalitat.
per Josep Maria Piñol, Tarragona | 16 de març de 2023 a les 19:30 |
Decepció. Aquesta és la valoració que han fet els dos veïns de Boscos convidats a una reunió amb altres entitats de Llevant per comentar la proposta d'ubicació d'un alberg a la Ciutat de Repòs i de Vacances. Els arguments presentats per Àngel Xifré, delegat del Govern, i Laia Girós, directora general de l'Agència Catalana de Joventut, no han canviat ni una coma, i els contraris al projecte tampoc es mouen ni una línia. "Continuarem lluitant", explica Marc Guasch, president de la plataforma pro-Llevant, assistent aquest dijous al matí en qualitat de membre de l'associació de veïns de Boscos.

I és que ja fa un any que la Generalitat va anunciar la rehabilitació de l'equipament. Des de llavors, algunes entitats veïnals asseguren haver recollit més de dos mil suports als seus plantejaments contraris a l'alberg. En resum, no volen l'arribada de persones "amb factors de risc psico-social", entre ells joves tutelats per la Generalitat. En total, es preveu que s'ofertin 556 places per dormir-hi en el marc de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT), i segons has afirmat Àngel Xifré aquest dijous s'ha plantejat la possibilitat que una part de l'espai vagi dedicat a "serveis" per als veïns. Segons apunta Alberto Martín, veí de Boscos i assistent a la trobada, la proposta formulada no té ni tan sols pressupost i es tractaria d'una cessió a l'Ajuntament d'uns metres quadrats que ja no es preveien utilitzar.


Marc Guasch valora que l'actitud de la Generalitat continua sent la mateixa: "Responen amb evasives i eufemismes". Alhora, retreu que "no s'hagi estudiat quines necessitats tenim a Llevant" abans d'aprovar un projecte d'aquestes característiques. Coincideix en aquesta decepció Alberto Martín, que destaca que fins i tot hi ha prevista la venda de begudes alcohòliques dins del futur alberg, i tem que això pugui incrementar el risc d'inseguretat un cop es posi en marxa.

Tot i que l'oposició no és unànime entre les associacions de veïns de Llevant, sí que es reclamava des de fa temps una millor comunicació amb la Generalitat abans que es liciti. Segons han traslladat Xifré i Girós als veïns, el procés avança i és previst que les obres de remodelació de l'espai estiguin adjudicades abans d'acabar aquest any 2023. El delegat del Govern ha explicat que "aquest equipament serà un alberg juvenil que promourà el turisme familiar, on s'hi programaran activitats educatives, pedagògiques i de lleure".


Els responsables polítics han argumentat durant la reunió que el projecte és una "gran oportunitat" pels joves i famílies que vulguin allotjar-se a l'alberg i conèixer la ciutat de Tarragona, reprenent, així una activitat turística que fa anys havia quedat aturada. En aquest sentit, s'ha aclarit que els 15 milions d'euros dels fons Next Generation que aniran per al projecte són per a fer-hi un alberg de joventut.

Així mateix, des del Govern s'ha deixat clar que el futur alberg "serà una millora de serveis pels veïns i veïnes de l'entorn on està ubicat". En aquest sentit, el delegat i la directora general han mostrat als veïns la possibilitat d'adequar alguns dels espais del complex per a ús dels veïns, com podrien ser sales per a fer-hi trobades, reunions o assemblees. Així mateix, també se'ls ha informat que podran fer ús dels espais comuns de l'alberg com pot ser el menjador, la cafeteria o les instal·lacions esportives.


Sobre aquest punt, la trobada ha servit per intercanviar idees, possibles usos i recollir les necessitats dels veïns. "Volem conèixer quines són les necessitats dels veïns i veïnes i que se sentin seu el projecte, ja que els albergs de la Xanascat són un agent més de la comunitat i, per tant, el de Tarragona serà també una peça més de la xarxa comunitària", ha explicat la responsable de l'ACJ, Laia Girós, al final de la trobada.

En aquest sentit, l'alcalde de Tarragona també ha valorat positivament "el diàleg amb els veïns i la transformació que suposarà tant per Llevant com per la ciutat un equipament d'aquestes característiques".

 

Participació