1 de 10
POLÍTICA

S'aprova l'ordenança que regularà els habitatges d’ús turístic de Vandellòs i l’Hospitalet

Una imatge d'arxiu de la plaça de Catalunya, de l'Hospitalet de l'Infant | Google Maps
per M.B., Reus | 3 de febrer de 2023 a les 19:22 |
El ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat inicialment l’ordenança municipal reguladora dels habitatges d’ús turístic, amb els vots a favor del PSC i de Cs; l’abstenció de JxCat i els vots en contra de la FIC, ERC, la CUP i el PP. Aquesta nova ordenança "servirà per regular les obligacions dels propietaris i les empreses gestores dels habitatges d’ús turístic del municipi, tant pel que fa a la formalització de la comunicació prèvia de l’activitat a l’ajuntament, com pel que fa a al compliment de les obligacions que aquestes persones hauran d’assumir, per prestar un servei de qualitat", segons s'ha apuntat des del consistori. També permetrà fixar uns límits màxims d’habitatges turístics per "garantir un equilibri just entre l’exercici d’aquesta activitat i l’activitat diària del veïnat".

Es tracta d’establir, tal com es va assenyalar al debat del ple que es va celebrar el dimecres 1 de febrer, "les condicions necessàries per evitar que els usos d’habitatges d’ús turístic puguin substituir progressivament l’ús d’habitatge habitual per una banda i, per l’altra, no distorsionin el teixit urbà en què s’integren ni la cohesió social. També es vol evitar concentracions que alterin les característiques del teixit urbà i social on s’implanten i efectes negatius que derivin en dificultats per accedir a l’habitatge del col·lectiu jove i de les persones que per motius laborals decideixin establir-se al municipi".


Precisament, per "procurar que hi hagi una bona coexistència entre els usuaris d’habitatges de primera i segona residència i els dels habitatges d’ús turístic, i per evitar que una proliferació de nous habitatges d’ús turístic causi molèsties no desitjables per als veïns i desestabilitzi el mercat immobiliari, s’han delimitat quatres zones de regulació i s’ha establert un percentatge d’habitatges d’ús turístic autoritzats en cadascuna d’aquestes". Si se superen aquests límits no es podran establir nous habitatges d’ús turístic en els nuclis afectats.

Les zones


- Zona A: Vandellòs, Masboquera i Masriudoms

- Zona B: L’Hospitalet de l’Infant


- Zona C: l’Almadrava

- Zona D: les urbanitzacions Vanessa Park, Els Corralets i Infant.

El percentatge màxim autoritzat d’habitatges d’ús turístic sobre el total d’habitatges existents a cadascun d’aquests nuclis serà del 5%

Aquesta ordenança s’aplicarà a tots els habitatges del municipi que són cedits pel seu propietari, directament o indirectament, a tercers, de forma reiterada a canvi d’una contraprestació econòmica, per a una estada de temporada (és a dir, per un període de temps continu igual o inferior a 31 dies).

Els propietaris d’aquests habitatges o les empreses gestores, en el moment de donar d’alta o modificar les dades de l’habitatge tindran l’obligació de pagar la taxa per activitat prevista en la nova ordenança fiscal. 

 

Participació