1 de 10
MEDI AMBIENT

El Port de Tarragona inicia un nou projecte de regeneració de biodiversitat marina

Consisteix en la immersió de vuit biòtops en tres zones diferents d’aigües

La primera ubicació dels biòtops és al costat de les Escales Reials | Cedida
per Redacció, Tarragona | 1 de febrer de 2023 a les 13:01 |
El Port de Tarragona ha presentat als mitjans de comunicació el nou projecte de regeneració de biodiversitat marina. El projecte consisteix en la immersió de vuit biòtops en tres zones diferents d’aigües del Port. La primera ubicació és al costat de les Escales Reials, la segona al moll d’Andalusia i la tercera al moll de Castella Oest. Amb aquest projecte, segons s'ha apuntat, el Port Tarragona s’incorpora com a partner del Projecte d’Investigació SEAREG per a la regeneració del Mediterrani "a gran escala a través de la transformació de les infraestructures portuàries en agents ecoproactius".

El projecte té un pressupost de 15.000 euros i forma part de les accions dissenyades al Pla de Sostenibilitat-Agenda 2030 dins l’eix Sostenibilitat Ambiental del Port Tarragona. A través d’aquest pla, el port "reforça el seu posicionament com agent proactiu sostenible, per al desplegament dels ODS i per a implementar accions per a la restauració mediambiental i la descarbonització",


El projecte consisteix en la instal·lació de vuit estructures de bioregeneració que utilitzen la tecnologia de regeneració Bio Boosting System (BBS), "la més avançada del mercat", i que combina l’ús de substrats naturals de Carbonat Càlcic (no ciment), amb sistemes d’atracció de microfauna, que "permeten crear microesculls plenament funcionals i resilients. El sistema està dissenyat per a no interferir en les operatives portuàries gràcies al seu sistema de fixació versàtil, de fàcil instal·lació".

Les estructures "mimetitzen ecosistemes reals fomentant la convivència de la diversitat de flora i fauna marina". El sistema BBS es completa amb el sistema de monitorització digital iOceans i una aplicació de seguiment que permet compartir l’evolució dels beneficis ambientals amb la ciutadania. Les immersions per a la col·locació dels biòtops marins les porta a terme un equip professional de submarinistes de l’empresa Ardentia, que els instal·la en les zones escollides per l’equip expert de l’autoritat portuària.


Des de Port Tarragona s'ha destacat que es tracta d'un organisme "promotor i compromès amb l’entorn, en la línia marcada fa uns anys a través d’altres col·laboracions" amb centres d’investigació locals i projectes científics, com per exemple, la primera immersió de biòtops amb la participació i col·laboració de la Universitat Rovira Virgili, TecnaTox i DeepSea Numerical.

Ocean Ecostructures i Port Tarragona realitzaran un seguiment del funcionament dels biòtops submergits. 

 

Participació