1 de 10
AGENDA

S'estrena el documental «Bombes sobre Tarragona, l'atac als mercants anglesos»

És un dels actes principals del Programa de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Tarragona i la projecció inclou imatges en moviment fins ara desconegudes

Instant dels bombardejos sobre Tarragona. | Ajuntament de Tarragona
per Redacció, Tarragona | 26 de gener de 2023 a les 11:54 |
Aquest proper dimarts dia 31 de gener s'estrenarà el documental Bombes sobre Tarragona. L'atac als mercants anglesos (1938). És un dels actes principals inclosos en el Programa de Memòria Democràtica que tindrà lloc al Teatre Tarragona a les 7 del vespre. Dirigit per Joana Zapata, el documental ha estat produït per la Comissió de Programes de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Tarragona. 

"És un homenatge a tots els tarragonins i tarragonines que entre el 17 de juny de 1937 i el 15 de gener de 1939 van patir la destrucció provocada per l'aviació feixista", ha destacat el conseller de Memòria Democràtica, Manel Castaño, que ha explicat que el documental "recull els testimonis de persones que van viure aquest drama, persones que aleshores eren nens i nenes".  


La producció inclou imatges en moviment, fins ara desconegudes, sobre els bombardejos que l'aviació feixista italiana i alemanya van perpetrar sobre el Thorpeness i l'Stanwell, dos bucs anglesos atracats al Port de Tarragona, el 20 de gener i el 15 de març de 1938, respectivament, ara fa 85 anys. Aquests atacs aeris van causar un total de 13 víctimes mortals, 10 del Thorpeness (7 mariners britànics i 3 treballadors tarragonins del port) i 3 de l'Stanwell (2 mariners britànics i un danès, observador del comitè de No-intervenció).  

El funeral per les víctimes del Thorpeness, que va tenir lloc a la ciutat de Tarragona, es pot considerar gairebé un acte d'Estat, per la nodrida presència d'autoritats civils i militars republicanes: i per l'assistència d'una delegació laborista britànica que estava de visita per territori republicà. L'impacte mediàtic d'aquests atacs va ser d'abast mundial i va posar en evidència l'incompliment del pacte de No-intervenció per part dels feixistes italians i els nazis alemanys al costat de l'exèrcit franquista.  


Inauguració de l'exposició "Thorpeness i Stanwell"


La recerca duta a terme per Òscar Martin i Txell Navarrete, a més a més de fonamentar el documental, també ha servit per crear l'exposició Thorpeness i Stanwell. L'atac als mercants anglesos al port de Tarragona de l'any 1938,que s'inaugurarà el pròxim dimecres dia 1 de febrer, a les set del vespre, a l'Espai Turisme del carrer Major. La mostra es podrà visitar fins al pròxim 5 de març.  


Bombes sobre Tarragona, ara fa 85 anys


Bombes sobre Tarragona, ara fa 85 anys és el títol del Programa de Memòria Democràtica mitjançant el qual Tarragona reviu enguany la memòria dels bombardejos feixistes que va patir la ciutat entre els anys 1937 i 1939. En aquest període, Tarragona va patir 144 atacs aeris durant els quals van caure sobre la ciutat més de 3.800 bombes. Aquestes bombes van causar 230 víctimes mortals (166 homes i 54 dones, 15 dels quals eren menors de 14 anys) i l'enderrocament total de 74 edificis i l'afectació parcial de 522 més. Tot això, en una petita ciutat que no arribava als 35.000 habitants.

 

Participació