1 de 10
ADMINISTRACIÓ

El CAT hauria realitzat un «fraccionament indegut» en la compra de material informàtic i maquinària l'any 2018

La Sindicatura de Comptes remarca que la contració es va fer sense cap procediment de publicitat i concurrència

Imatge de l'assemblea del CAT, aquesta setmana. | ACN
per Redacció, Tarragona | 25 de gener de 2023 a les 18:07 |
La Sindicatura de Comptes de la Generalitat de Catalunya ha publicat un informe sobre el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), en què constata un "fraccionament indegut" de contractes en l'exercici del 2018.

L'òrgan fiscalitzador assegura que diversos elements de maquinari i material informàtic es van comprar "directament" i "sense un procediment de publicitat i concurrència, tot i que en el cas d'alguns proveïdors se superava l'import de la contractació menor". Segons l'escrit, aquesta incidència estaria relacionada amb la contractació separada de prestacions que haurien d’haver estat "objecte d’un únic contracte".


La Sindicatura assegura que aquest fraccionament indegut del contracte esdevé un incompliment dels articles 86.2, 99.2 i 118.3 de la Llei de contractes del sector públic.

En l'informe, l'òrgan fiscalitzador nomena altres incidències. Entre elles, assegura que el CAT no va trametre els contractes a la Sindicatura de Comptes ni al Registre Públic de Contractes, en contra del que disposa la normativa. A més, exposen que alguns dels contractes analitzats superen el termini de pròrroga establert per la normativa.


D'altra banda, la Sindicatura de Comptes detecta que el CAT hauria recaptat el cànon per compte de la Generalitat i, per tant, els ingressos per venda d’aigua "haurien d’estar minorats".

Finalment, òrgan fiscalitzador insta al CAT a modificar els seus estatus per "conferir a aquest ens la naturalesa de consorci". D'aquesta manera el Consorci d'Aigües de Tarragona podria disposar d’un "òrgan interventor" i estaria "subjecte al compliment de les obligacions sobre la formació i el retiment de comptes", així com a la "normativa de contractació i de retribucions del personal aplicable a les entitats públiques". En aquest sentit, la Sindicatura recorda que els estatuts del CAT no s'han actualitzat des del 1985.


El CAT estudia si el presumpte fraccionament indegut s'ha fet per una "interpretació errònia" de la normativa


El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) estudia si el presumpte fraccionament indegut de contractes durant l'exercici del 2018 detectat per la Sindicatura de Comptes respon a una "interpretació errònia" de la norma, segons ha indicat el president de l'ens, Joan Alginet. L'òrgan fiscalitzador assegura en un informe que diversos elements de maquinari i material informàtic es van comprar "directament" i "sense un procediment de publicitat i concurrència, tot i que en el cas d'alguns proveïdors se superava l'import de la contractació menor". En un comunicat, el CAT afirma que està investigant la naturalesa d'aquesta contractació, valorada per la Sindicatura en 22.269 euros, d'un pressupost total anual, recorda l'ens, de 41,3 milions aquell any.

Alginet ha volgut subratllar que, en tot cas, durant el seu mandat el CAT ha reforçat l'àrea de contractació i ha apostat per la "màxima transparència". En concret, i segons s'explica al comunicat, des del maig del 2022 s'ha reforçat l'àrea de contractació i l'àrea de compliment legal per un major control intern i la millora dels procediments.

"He tingut l'oportunitat de participar en sessions de treball amb la Sindicatura i la percepció general que se m'ha transmès és que el CAT treballa correctament d'acord amb la seva naturalesa jurídica", ha afegit Alginet.

"Aquest tipus d'informes et permeten detectar opcions de millora i implantar-les, i això és el que estem fent des de fa més d'un any", ha justificat el president del CAT.

En l'informe, la Sindicatura de Comptes nomena altres incidències. Entre elles, assegura que el CAT no li va trametre els contractes, i que tampoc els va enviar al Registre Públic de Contractes, en contra del que disposa la normativa. A més, s'hi exposa que alguns dels contractes analitzats superen el termini de pròrroga establert per la normativa.

D'altra banda, la Sindicatura de Comptes detecta que el CAT hauria recaptat el cànon per compte de la Generalitat i, per tant, els ingressos per venda d'aigua "haurien d'estar minorats".

 

Participació