1 de 10
INDÚSTRIA

L'1 de febrer Catalunya posarà en marxa el sistema d'alertes als mòbils en cas d'emergències

Aquest dissabte es commemoren tres anys des de l'explosió d'IQOXE

Joan Ignasi Elena, en la seva compareixença al CAT112 de Reus. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 11 de gener de 2023 a les 16:50 |
El sistema d'alerta que va estar en proves durant el simulacre del passat mes de novembre es gestionarà des de Catalunya a partir de l'1 de febrer. Protecció Civil té previst fer quatre simulacres que afectarà el 100% dels catalans durant els propers quatre mesos, fent ús d'un sistema que més endavant només s'activarà quan hi hagi una emergència real, "en casos molt concrets", tal com ha assenyalat el conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, aquest dimecres.

Elena ho ha anunciat aprofitant el tercer aniversari de l'accident a IQOXE, el proper 14 de gener, en una visita a la seu del CAT112 a Reus. Fins ara, el sistema d'alertes estava gestionat per l'Estat, a partir d'una directiva europea. "La proximitat és el que garanteix una major eficàcia", ha assegurat el conseller. El missatge només s'activarà quan hi hagi una emergència. "És un instrument molt potent, t'estàs adreçant de forma anònima a totes les persones, però l'objectiu legal són les emergències", ha afegit. Emergències de qualsevol índole, ja siguin inundacions o risc químic, entre d'altres.


Durant la compareixença, ha detallat que hi ha prevista la instal·lació de 515 sensors més, fins a arribar a 575, a la indústira química del Camp de Tarragona. En total, hi haurà una "barrera" de 46,5 quilòmetres, "de les més grans que es coneixen". També s'afegiran dues sirenes més al terme municipal de Reus, per arribar a un total de 13, 7 més de les que preveia el Plaseqta. A banda, s'iniciarà una campanya, amb un pressupost de 450.000 euros, per sensibilitzar la població sobre el que cal fer en cas d'emergència química.

Finalment, la Generalitat iniciarà formacions a empreses petites dels diferents polígons, empreses que no tenen l'obligació de comptar amb un pla d'autoprotecció propi. Sobre el simulacre planificat al polígon químic nord, al Morell i la Pobla de Mafumet, Elena ha comentat que serà a finals d'any i que en les properes setmanes es farà una valoració més concreta de la mà dels veïns.


Dues protestes veïnals en l'aniversari de l'accident a IQOXE


Mentrestant, aquest dissabte es compleixen tres anys de l'accident d'IQOXE, que va provocar la mort de tres persones i diversos ferits. Tal com ha succeït els darrers anys, la mobilització per recordar aquesta efemèride estarà dividida en dos pols veïnals oposats. D'una banda, la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), convoca de mà de la Federació de Veïns de Llevant i dels sindicats CCOO i UGT una concentració a la plaça del Tarragonès, al barri de Torreforta, lloc on va impactar una planxa de ferro contra un edifici i va provocar la mort d'un veí del barri. La convocatòria és divendres a dos quarts de set del vespre, mentre que l'altra concentració és dissabte a dos quarts d'una del migdia a la plaça de la Constitució de Bonavista, organitzada per l'associació de veïns del mateix barri. Les dues parts estan enfrontades tant a títol personal com de posicionaments públics: els primers són més crítics amb l'empresa que amb la Generalitat, i els segons són més crítics amb la Generalitat que amb l'empresa.

 

Participació