1 de 10
AJUNTAMENT DE TARRAGONA

El govern en bloc defensa les contractacions a cooperatives i acusa el PSC de «persecució»

El dia 30 es reunirà el comitè d'ètica, que resoldrà la petició feta pels socialistes

Inés Solé, Manel Castaño, Hermán Pinedo i Elvira Vidal han comparegut aquest dimarts. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 22 de novembre de 2022 a les 15:13 |
Tant ERC, com Junts, com el regidor no adscrit Hermán Pinedo, com també la CUP han sortit aquest dimarts a defensar les contractacions menors denunciades a Antifrau pel PSC. El fet que els socialistes hagin relacionat el creixement de facturació en fins a un 1.200% per part de tres cooperatives que, segons ells, alguns dels seus membres ho són també de la CUP, ha estat respost finalment amb contundència pel govern. Per "tancar definitivament el tema", cinc dies després de la compareixença de la portaveu del PSC Sandra Ramos, els representants de l'executiu tarragoní han exposat les xifres dels contractes.

La regidora de Serveis Socials, Cultura i Festes, Inés Solé, ha explicat que la seva àrea, des que al 2021 va assumir el càrrec, ha contractat 2 de les 3 cooperatives assenyalades. Amb El Far Cooperatiu, es tracta de treballs relacionats amb el procés participatiu del programa d'arts escèniques, així com un pla de comunicació de la programació cultural i la gestió de les xarxes socials. En aquest primer cas l'import puja a 6.700 euros. També, el disseny del cartell i el merxandatge i la imatge de Santa Tecla per festa major, amb un total de 3.267 euros, i un contracte de comunicació per la Terrasseta va costar 5.157 euros. Finalment, pel que fa a l'altra cooperativa amb la que van treballar, Ga Lab, al 2021 es va adjudicar un contracte de caixes pedagògiques a les escoles en les que l'àrea de Cultura hi va participar en 10.000 euros.


Hermán Pinedo, encarregat de les àrees de Joventut i Cooperació, ha assenyalat que en total s'han adjudicat a les cooperatives assenyalades pel PSC 10 contractes, per un import de 7.902 euros. Alhora, la regidora de Contractació i Parcs i Jardins, Elvira Vidal, ha apuntat que van contractar per a un panell col·laboratiu la cooperativa El Far. Segons Vidal, tot i tractar-se de contractes menors no són "contractes a dit", sinó que en cadascun dels casos s'hauria demanat ofertes a diferents empreses del sector pertinent, i "en cap cas hi ha hagut cap mena de direcció política per afavorir cap cooperativa", ha afirmat el portaveu del govern, Manel Castaño.

Sigui com sigui, l'Ajuntament de Tarragona manté que les contractacions a empreses cooperatives formen part de la "normalitat" i fins i tot la regidora de la CUP, Inés Solé, ha desmentit que hi hagi cap militant o ex-militant que formi part de les cooperatives El Far, L'Escamot o Gam Lab. "Moltes d'elles són empreses que es van crear al 2020-2021, amb la pandèmia", ha dit Manel Castaño, "no només treballem amb aquestes tres assenyalades, aquesta gent és gent jove que ha escollit aquest model per sobre d'altes empreses del sector on es podrien guanyar millor la vida".


"Quins són els criteris per arribar a la conclusió que són empreses afins? És una percepció? Parlem de percepcions?", s'ha preguntat Castaño, que ha titllat d'"atac frontal contra tres cooperatives de la ciutat" la campanya iniciada per la regidora no adscrita Sonia Orts i més tard amplificada pel PSC.

En aquest sentit, la CUP ha reiterat que tot plegat es tracta d'"una vendetta després d'anys aixecant catifes, davant la proximitat del judici d'Inipro, els nervis els traeixen". Inés Solé ha recordat a més que aquestes tres empreses treballen amb ajuntaments com el de Reus, el d'Altafulla, el de Cambrils o el de la Selva del Camp, on la CUP no és al govern, a més de la URV i la Generalitat. "Exigim una disculpa pública cap a aquestes cooperatives", ha reclamat Solé. Alhora ha demanat que "el PSC deixi de facilitar als mitjans llistats amb noms i cognoms, d'això se'n diu persecució política".


Tot plegat es resoldrà el dia 30 de novembre, quan el comitè d'ètica es reunirà per avaluar la petició feta pel PSC. A banda, els socialistes han portat el cas a l'Oficina Antifrau. Segons el govern, d'aquesta manera els socialistes han "insinuat la poca credibilitat dels tècnics" en procediments que han assegurat que són "impecables".

 

Participació