1 de 10
25-N

L'Ajuntament de Reus atén mig miler dones per violència masclista

En el període de l'1 de gener al 30 de setembre, a través de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) o del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)

Imatge d'arxiu d'una concentració pel 25-N | Àlex Marin
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 21 de novembre de 2022 a les 10:00 |
Des de l'1 de gener fins al 30 de setembre d’enguany, l'Ajuntament de Reus ha atès 516 dones per violència masclista a través de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) o del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Una xifra que ha augmentat "lleugerament" respecte a l’any anterior, ja que durant tot l’any 2021 es van atendre 429 dones, segons han assenyalat fonts municipals. En concret, l'OAV ha atès 260 dones i el SIAD, 256. Algunes d'aquestes 516 dones han estat ateses pels dos serveis.

"Un monstre amb moltes cares"Amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra el 25 de novembre, la regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus, amb la col·laboració del departament de Polítiques d'Igualtat de gènere de la Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, fa una campanya per sensibilitzar la ciutadania sobre els diferents tipus de violència masclista existents.

En concret, s'han programat diverses activitats amb el lema Un monstre amb moltes cares que tracten sobre les violències sexual, tecnològica i vicària. També s'informa sobre els diferents serveis que atenen a les víctimes de violència masclista. La campanya fa una crida a les dones que pateixen violència sexual, tecnològica, vicària o de qualsevol altre tipus o a una persona coneixedora d'una situació de violència a demanar ajuda. La difusió de la campanya es fa a través de cartelleria al carrer, al web municipal, a les xarxes socials de l'Ajuntament de Reus i als mitjans de comunicació locals.


DadesLes dades més destacades sobre l’atenció a les dones víctimes de violència masclista des de gener fins al 30 de setembre de 2022 a la ciutat de Reus són les següents.


L’OAV ha atès 260 dones per violència masclista i el SIAD, 256. Pel que fa als atestats policials en matèria de violència de gènere, se n’han fet 252: la Guàrdia Urbana n’ha fet 45 i Mossos d’Esquadra, 207. En l’actualitat, hi ha 62 ordres de proteccions actives i des de començament d’any se n’han concedit 124.

El nombre d’usuàries que han rebut atenció psicològica han estat 99 i les atencions realitzades, 466. El número d’usuàries que han rebut assessorament legal han estat 157 i el número d’atencions, 504. 74 dones han estat ateses pel protocol de violència de gènere de l’Hospital Sant Joan. 16 dones víctimes de violència masclista han hagut de fer servir un allotjament d’urgència.

37 dones han estat usuàries d’ATEMPRO, el servei telefònic d’atenció i protecció a víctimes de violència de gènere prestat per Creu Roja. No s'han registrat intents de feminicidi.

Programa d'activitatsL'acte institucional es farà el mateix 25 de novembre a les 12 del migdia al saló de plens de l'Ajuntament de Reus. Consistirà en la lectura del manifest, a càrrec de Joanna Hernandez Semacaritt, jugadora del Reus Rugbi Club; parlaments institucionals i concert del pianista Albert Galcerà i Oliver, director musical de l'Orfeó Reusenc.

El mateix 25 de novembre, els Joves Referents d'Igualtat faran una intervenció de sensibilització contra les violències masclistes en els centres educatius. Per acabar, al vespre a partir de les 9 del vespre a la plaça de la Farinera de Reus hi haurà la Festa Lila organitzada per l’entitat Comerç Solidari Reus, una festa cultural contra la violència masclista.

A més del divendres 25 de novembre, durant tota la setmana hi ha moltes activitats. Es pot consultar tota la programació en aquest enllaç.

 

Participació