1 de 10
SEGURETAT CIUTADANA

Reus ja té el seu Pla local de seguretat fins al 2026

Pellicer i Vázquez apunten a un model policial "exitós" per argumentar, entre altres, un descens en els fets delictius que "generen alarma social"

Un control de trànsit de la Guàrdia Urbana de Reus | Guàrdia Urbana de Reus
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 19 d'octubre de 2022 a les 10:00 |
Reus "és i seguirà sent una ciutat segura". Aquesta és la principal conclusió que l'alcalde, Carles Pellicer, ha tret de la Junta local de seguretat, duta a terme aquest matí de dimecres, i en què s'ha aprovat un pla amb l'any 2026 a l'horitzó. Si bé els fets delictius denunciats s'han incrementat en un 4,5% (de gener a setembre d'enguany en comparació amb el mateix període de 2019), el batlle i la regidora del ram, Dolors Vázquez, han subratllat que el model policial de la capital del Baix Camp és "exitós", i que "serveix de model" a altres ciutats, segons el primer. 

Delictes que generen "alarma social"Quant als fets delictius, l'augment s'ha argumentat en un major actuació policial al terme, i per l'increment del 26% dels robatoris en interior de vehicles. Pellicer i Vázquez han celebrat la reducció dels delictes que "generen alarma social", com ara els robatoris amb força en domicilis (-1,4%), i en establiments (-24,5%). Fets similars, és a dir, altres tipus de robatoris també s'han vist reduïts en un 14%. L'alcalde i la regidora han destacat també que els robatoris amb violència a la via pública han baixat. A l'espai públic ho han fet en un 13%, i les estrebades han minvat a un 51,9%.

Quant a increments destacables dels fets delictius, s'ha apuntat que els delictes contra la persona (amenaces, lesions i similars) han crescut un 6,8% en part per "la proactivitat i les campanyes policials" dutes a terme a Reus. Els delictes contra la seguretat viària també han augmentat, en aquest cas un 65%, perquè s'han produït més controls arreu. Finalment, els delictes contra l'ordre públic s'han vist incrementats en un 74%. En aquesta línia, tant Pellicer com Vázquez han argumentat que l'incivisme "genera sensació d'inseguretat" i han garantit "una lluita ferma" contra situacions generades per soroll, molèsties i altres. 


"Lleu" reducció de l'incivismeAra bé, Vázquez ha constatat una "lleu" reducció de l'incivisme a Reus. Les denúncies s'han reduït (d'unes 4.200 el 2019 a les prop de 4.000 d'enguany), en concret pel que fa al consum d'alcohol al carrer, o a les miccions a la via pública. Per contra, s'han registrat més denúncies per tinença i consum de drogues per "comportaments irrespectuosos" amb els agents de policia. La regidora ha assenyalat, finalment, que els delictes contra el patrimoni són els "més nombrosos" (han pujat un 1,2%). Els fets més freqüents, en aquest sentit, són furts en botigues i estafes. "Són complicades de detectar i de prevenir", ha manifestat l'intendent dels Mossos d'Esquadra Jaume Morón


Morón també s'ha pronunciat sobre un descens del 12,5% en els delictes contra la salut pública. Ha recordat operatius diversos fets a la ciutat (alguns, en coordinació amb la Guàrdia Urbana) que han permès entrades i registres en domicilis i establiments, en què s'han efectuat detencions i en què s'ha interceptat droga. 

De tornada al Pla local de seguretat, aquest cobrirà el període 2023-2026. Vázquez ha volgut recordar que l'encàrrec del document és de 2021, que es tracta de la primera eina en l'àmbit del qual disposarà la ciutat i que aquesta és "estratègica i executiva", ja que estableix objectius i pautes d'acció per assolir-los. El cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Muñoz, ha indicat que el cos "està sempre en contacte" amb el veïnat, ja que les seves impressions són necessàries per al millor funcionament del pla. La regidora ha conclòs que aquest "és viu" i que, en conseqüència, es pot modificar quan sigui convenient. "En tot cas, i pel que fa a la seguretat ciutadana, a Reus anem pel bon camí. Els fets delictius registrats són per sota de la mitjana catalana", ha reblat. 
Participació