1 de 10
RECERCA

​Identifiquen una molècula a la sang que ajuda a predir si una persona desenvoluparà Covid-19 severa

L'estudi està liderat per grups de recerca de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili de Tarragona i la URV

Un home fent-se la prova de la Covid-19. | Althaia
per Redacció, Tarragona | 4 d'octubre de 2022 a les 14:14 |
Un estudi ha identificat un biomarcador que ajudarà a predir si un pacient té més risc de patir complicacions en el seu estat de salut a conseqüència de la Covid-19. Es tracta del piruvat, un dels metabòlits que juga un paper clau en el procés d'abastiment d’energia de les cèl·lules, que quan es troba alterat i els seus nivells a la sang són elevats, indica que una persona té més tendència respecte a altres pacients a evolucionar cap a un pronòstic més greu de la malaltia. La investigació ha estat liderada per grups de recerca de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), de Tarragona, i la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb la col·laboració de diferents centres hospitalaris com ara el Joan XXIII.

A més d’ajudar a detectar a temps quan un pacient té més risc de presentar complicacions a conseqüència de la Covid-19, aquest biomarcador contribueix a un millor abordatge i seguiment de la malaltia, per tal d’afavorir la seva recuperació. D'altra banda, la identificació d'aquest biomarcador també representa una nova via terapèutica per a altres malalties inflamatòries i metabòliques ja que la funció d’aquest metabòlit no només és la de proveir d'energia a les cèl·lules, sinó que té una implicació directa per a la salut i el bon funcionament de qualsevol part del cos.


"Gràcies a aquesta investigació el personal sanitari que als hospitals diagnostica i tracta la Covid compta ara amb una referència o biomarcador per identificar amb anàlisis de sang si un pacient té els nivells d'aquest metabòlit més elevats i, per tant, si és més propens a presentar complicacions de la malaltia", ha explicat Sonia Fernández-Veledo, que, juntament amb Anna Rull, ha liderat el projecte. I ha afegit: "aquesta tècnica és més senzilla i econòmica que la utilitzada en el primer estudi i, per tant, podria tenir un impacte clínic potent en la salut pública".

 

Participació