CASTELLERS

Els Castellers de Vilafranca guanyen el Concurs de Castells de Tarragona

La Colla Joves Xiquets de Valls ha liderat la classificació durant bona part del certamen, però un 4 de 9 net ha estat clau per la victòria dels verds

Els Castellers de Vilafranca, durant la seva actuació al Concurs de Castells. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 2 d'octubre de 2022 a les 17:02 |
Diada de les grans ocasions al Concurs de Castells de Tarragona. 12 colles es disputaven el títol de la millor del país, després de 4 anys de no poder-se celebrar per la pandèmia. Els Castellers de Vilafranca han donat el primer cop de puny a la taula gràcies al seu 3 de 10 amb folre.

La decisió ha sorprès els assistents, que esperaven veure'l més tard i no pas al començament, però ràpidament la Colla Vella Xiquets de Valls ha respost amb un 2 de 8 net carregat i, la Colla Joves Xiquets de Valls, amb un 4 de 9 sense folre. Tot i aquesta disputa constant, la Vella ha patit les conseqüències de les caigudes i la Joves ha hagut de finalitzar la diada per no tenir dominat el 3 de 9 sense folre. Els de Vilafranca han fet valer el seu paper de favorit amb un 4 de 9 net carregat que ha estat clau.


La segona ronda de les tres colles, però, no ha estat especialment lluïda, ja que no han pogut coronar el 4 de 10 amb folre i manilles (pels Verds), ni el 2 de 8 net (pels vermells) ni el 4 de 9 sense folre (els rosats). Tot plegat els ha suposat un impàs i a partir d'aquí la Vella ha retrocedit.
 

D'aquesta manera, la rivalitat entre les colles vallenques s'ha resolt relativament ràpid, això sí, quan s'ha acabat el Concurs no han estat pocs els castellers de la Joves que han fet burla dels de la camisa rosada. El silenci, en canvi, s'ha apoderat dels castellers de la Vella, que han rebut una arenga d'ànim del seu cap de colla.

Menys accidentats han estat els castells de la resta de colles. Només la Jove i els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han vist com no podien descarregar els seus castells en primera ronda. En total, s'han produït més d'una desena de caigudes, a causa de la complexitat dels castells i també el temps d'inactivitat.

 
Per exemple, la Jove ha triat iniciar la diada amb un 9 de 8, una de les seves construccions més característiques, però que aquesta temporada encara no l'havien fet, i al final ha fet llenya. Tot i això, i que després els ha succeït el mateix amb un 3 de 9, la Jove s'ha pogut recuperar en una remuntada d'aquelles que recordaran.


Aquesta és la tercera i última jornada del Concurs de Castells. La primera la van guanyar ex aequo els Castellers del Berguedà i els Nois de la Torre, mentre que aquest dissabte 1 d'octubre els qui van obtenir la victòria van ser els Castellers de la Vila de Gràcia, a causa especialment d'un 2 de 8 amb folre.

FOTOS La Tàrraco Arena Plaça torna a vibrar quatre anys desprésLa Joves, el principal rival de Vilafranca


Al llarg de les diferents rondes, els Castellers de Vilafranca no s'han pogut separar gaire del seu principal competidor: la Joves de Valls. A diferència dels verds, els de la camisa vermella han pogut descarregar el 4 de 9 net i en quarta ronda han vist com un castell que tenien controlat, el 5 de 9 amb folre, els ha caigut quan ja el tenien carregat.

Encara tenien opcions de guanyar, però ha estat a dos quarts de tres de la tarda quan el cap de colla vallenc, Pere Rico, ha donat per tancada la diada. El motiu era que l'únic que podia capgirar la classificació, el 3 de 9 sense folre, no el tenien per la mà, i per tal d'evitar caigues innecessàries ajornen el repte de cara a la diada de Santa Úrsula.
 
Diferent ha estat el cas del tercer classificat, la Colla Vella Xiquets de Valls, que ha acabat optant per alternatives més conservadores, comara el 3 de 9 i el 4 de 9 amb folre. En quarta posició s'ha col·locat provisionalment una colla tarragonina: els Xiquets, que han pogut descarregar el 4 de 9 amb folre.

De totes maneres, la Colla Jove ha fet un sprint final amb un 4 de 9 amb folre i posteriorment un 2 de 9 amb folre i manilles carregat que, de fet, ha estat l'última construcció que s'ha pogut veure aquest diumenge a la Tàrraco Arena Plaça. En aquest moment, la Jove ha pogut esgarrapar la quarta posició i encapçalar el duel tarragoní.

Una jornada marcada per les assistències mèdiques


Una altra colla que també ha estat d'enhorabona a Tarragona són els Moixiganguers d'Igualada, que han carregat un 3 de 9 amb folre i han descarregat un 5 de 8 i un 2 de 8 amb folre. Per sota s'han col·locat els Capgrossos de Mataró, amb una tripleta de 8. Per la seva banda, els campions de la diada de dissabte s'han posicionat com a vuitens. Els Castellers de la Vila de Gràcia, de fet, tenen els mateixos punts que els Castellers de Sants, amb les mateixes construccions.

Ha estat una diada molt celebrada pels Borinots i també per la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau. Els de la camisa verda de Tarragona s'han atrevit fins i tot amb un 3 de 8 amb el pilar al mig i un pilar de 7 amb folre (carregat). Malgrat això, el 3d8pm ha caigut i ha provocat una de les imatges lamentablement habituals a la darrera fase del Concurs: la de les assistències mèdiques.

Per sota dels de Sant Pere i Sant Pau hi han quedat els Castellers de Barcelona i els Xiquets de Reus, que han pogut completar les rondes -en el cas dels reusencs n'han necessitat una de quarta- després d'una temporada complicada. Per tancar la taula d'aquest diumenge, els Castellers de Sabadell han pogut fer tan sols un 9 de 7, un 5 de 7 i un 4 de 8.
 

La Colla Joves Xiquets de Valls, durant el Concurs de Castells. Foto: Martí Urgell

 

La Tàrraco Arena Plaça, aquest diumenge, ha acollit el Concurs de Castells. Foto: Josep M. Llauradó

 

Participació