POLICIAL

La Guàrdia Civil intervé 180 quilos d'angula i la retorna al Delta de l'Ebre

El valor en el mercat negre de l'angula intervinguda podria elevar-se fins als 270.000 euros

Part de l'angula intervinguda per la Guàrdia Civil | Guàrdia Civil
per Redacció, Terres de l'Ebre | 29 de setembre de 2022 a les 13:48 |
La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació ASKEA-LAKE portada a terme sota la coordinació d'EUROPOL, ha detingut i investigat a 29 persones i ha confiscat 180 quilos d'angula amb un valor en el mercat negre que podria aconseguir els 270.000 euros. 

L'operació ha comptat amb la col·laboració de nombrosos països europeus i en total 49 persones han sigut investigades a Europa. A lEstat Espanyol s'han realitzat prop de 3000 controls i inspeccions, en ports, aeroports i vies de comunicació. La majoria d'infraccions penals i administratives es corresponen amb delictes de pesca il·legal, delicte per tinença i tràfic il·legal d'espècies protegides i infraccions a la 

normativa sobre espais naturals. 

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (*MITERD) en qualitat d'Autoritat Administrativa CITES, juntament amb components del *SEPRONA de Barcelona, ha procedit a l'alliberament en el medi natural d'una part dels exemplars intervinguts en el Delta de l'Ebre. D'esta manera, s'aconsegueix un dels objectius més difícils en la lluita contra el trànsit d'espècies, com és la total reintroducció en el mitjà dels espècimens intervinguts. 


S'ha comptat també amb la col·laboració del Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries IRTA) de Sant Carles de la Ràpita, dependent del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, amb la finalitat  de garantir la supervivència i posterior devolució al mitjà de les angules confiscades. 
 
Modus operandi 


Després de la finalització de les restriccions de vols de passatgers a conseqüència de la pandèmia de COVID-19, la represa del trànsit aeri ha suposat que les organitzacions criminals hagen reiniciat l'exportació il·legal mitjançant l'enviament d'angules camuflades en l'equipatge personal, emprant per a això maletes condicionades per al seu transport amb bosses injectades d'oxigen. 

Així mateix, s'han localitzat empreses pantalla constituïdes expressament amb la finalitat de camuflar entre les exportacions d'una altra mena d'aliments refrigerats, angula, de la qual cal recordar que es troba totalment prohibida la seua exportació a l'exterior. 
La major part d'aquests moviments té com a destí final el mercat asiàtic, gran consumidor de l'espècie.
 
Esta activitat il·lícita es troba liderada per organitzacions criminals perfectament estructurades, que adopten cada vegada majors mesures de seguretat per a faciliten el trànsit entre països i evitar el control policial. 

D'esta manera, resulta cada vegada més freqüent l'ús de diferents rutes d'eixida, amb aeroports tan allunyats del punt d'origen de la pesca com Sèrbia, Macedònia o altres països d'Europa de l'Est. 

Problemàtica de l'anguila europea 

L'alarmant descens poblacional de l'anguila europea va ser tal que va fer que les autoritats europees hagueren d'adoptar decisions tendents al control de la seua pesca i comerç (incloent-se en el Conveni CITES (Convenció sobre el comerç internacional d'espècies amenaçades de fauna i flora silvestre), establint-se un contingent 0 per a l'exportació  a tercers països, en els quals existeix una forta demanda per al seu consum. 
Esta operació, ha sigut desenvolupada conjuntament per agents de la Guàrdia Civil del SEPRONA, Servei Fiscal i Servei Marítim, així com Seguretat Ciutadana, i han comptat amb la col·laboració del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. S'emmarca dins del Pla d'acció espanyol contra el Tràfic Il·legal i el Furtivisme Internacional d'Espècies  Silvestres (Pla *TIFIES), i del projecte LIFE GUARDIANS DE LA NATURA. 
 
 

 

Participació