FESTES

La «cultura de façana», al punt de mira dels balls parlats de la Santa Tecla del retorn

Un total de 7.000 espelmes il·luminaran el recorregut de la professó en commemoració dels 700 anys de l'arribada de la relíquia del Braç a Tarragona

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 23 de setembre de 2022 a les 00:01 |
Instant de la cercavila de Santa Tecla, a la plaça del Rei. | Josep M. Llauradó
La cercavila i els balls parlats van ser aquest dijous un aperitiu per al clímax festiu que es viurà aquesta jornada de Santa Tecla. Dames i Vells, Ball de Diables, Ball de Gitanes i Ball de Serrallonga han decidit apuntar enguany amb els seus discursos a l'actual equip de govern de Tarragona per diferents mancances en polítiques culturals. En paraules de Dames i Vells, una "cultura de façana" amb la que pràcticament tanquen el seu espectacle, que enguany es podrà gaudir per primer cop a Bonavista.

Fora de temes culturals, els diferents personatges famosos que han mort en aquest darrer any, les dificultats en l'aparcament al centre de la ciutat, els comerços que han abaixat la persiana, la guerra a Ucraïna, el canvi climàtic, la inflació, els Jocs Olímpics d'Hivern, els creuers, Eurovisió o el pacte entre ERC, Junts i la CUP al consistori tarragoní, entre moltes altres temàtiques, han protagonitzat els versos dels diferents balls. Especialment performàtic, tal com sol ser habitual, és l'obra satírica de Dames i Vells, que han optat per mostrar els testicles de l'alcalde lligats amb una corda per una funcionària, Araceli Saltó, la cap de gestió de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament.


Cada cop que el Ricomà fictici s'excusa, dona a entendre que té els "ous lligats" per l'estructura funcionarial. El mateix ball fa referència al presumpte cas d'abús a menors per part de l'ex-regidor de Valls Marc Ayala, que segons han dit hauria intentat censurar el Ball de Dames i Vells de la capital de l'Alt Camp perquè no parlessin sobre el seu cas.

Sigui com sigui, i amb la cercavila fent tombs per la Part Alta -i l'estrena d'un element nou, el ball de Titans-, la festa major de Santa Tecla encarava el seus últims instants abans de la diada patronal. La cita castellera amb les quatre colles a partir de la una del migdia, els pilars caminant de dissabte, el Seguici, l'Entrada del Braç, el concert d'Els Pets i el Correfoc marquen l'agenda dels darrers dies de festa.

 

El Ball de Gitanes, durant la seva actuació a la plaça del Rei, per Santa Tecla 2022. Foto: Josep M. Llauradó


Diumenge, la Cloenda a la Catedral


Diumenge, 25 de setembre a dos quarts de nou del vespre es clouran les festes de la commemoració a la Catedral amb Vesperae Tarraconensis. La Catedral del so de Tarragona. Aquest concert de cloenda de la celebració dels 700 anys de l'arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla a la ciutat està dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana i es repetirà en una segona sessió.

Durant el concert, s'estrenarà la peça de nova creació dedicada a la patrona composta per Josep Vila. Al concert hi participaran cinc corals tarragonines (el Cor Ensemble O Vos Omnes, el Cor de la URV, el Cor Da Capo, el Cor In Crescendo i el Cor Ciutat de Tarrahona) i els solistes Marta Mathéu i Roger Padullés, que compartiran les seves veus amb un grup instrumental de dotze vents i el magnífic orgue de la Catedral amb Juan de la Rubia. Un total de 150 músics i cantaires per fer la sensació d'un embolcall sonor de 360 graus. L'acte serà retransmès en directe per Tac12. Recordem als mitjans acreditats que el repartiment d'acreditacions i l'accés serà per la porta principal a les 20 h.
 

El Ball de Dames i Vells, durant la seva actuació per Santa Tecla 2022. Foto: Josep M. Llauradó

 

Participació