FESTES

Una Àliga «contenta de tornar-vos a veure», una Mulassa orgullosa i un gegant caigut protagonitzen una baixada per al record

Una de les cites més esperades de Santa Tecla ha comptat amb una assistència massiva tot i ser entre setmana

L'Àliga, durant la Baixada, envoltada de tarragonins. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 22 de setembre de 2022 a les 01:00 |
Una Santa Tecla com les d'abans. La Baixada de l'Àliga ha tornat aquesta mitjanit, en un dels esdeveniments més massius del país, per fer tornar ara ja sí a la normalitat la festa major de Tarragona. Milers de persones han omplert tant la plaça de les Cols com els seus accessos en les dues baixades, tal com mana la tradició, i ho ha fet amb diversos controls de seguretat que no restringien les aglomeracions però sí que controlaven les entrades i les sortides.

Amb el missatge "contenta de tornar-vos a veure", l'Àliga ha estat com sempre la primera a baixar les escales del pla de la Seu, amb una Amparito Roca que es trobava a faltar. Braços amunt i avall indicaven que era el moment, allò que no havia estat possible des de 2019. Un pom de flors blanques recordava totes les víctimes de la pandèmia, especialment a Pitu Pérez, autor del logo de l'Àliga, mort el passat mes de gener de 2021. En l'edició del retrobament, l'encarregat de baixar l'Àliga per les escales de la Catedral ha estat Oriol Sánchez, portador des de l'any 2006. Per a Sánchez aquesta ha estat la tercera ocasió en què baixava l'element per les escales el 21 a la nit, després de les edicions de l'any 2013 i 2018.


Els Gegants Vells han estat els segons a ballar, un cop l'Àliga enfilava el carrer Merceria. Ho han fet amb un incident que quedarà a la retina de tota l'agrupació, donat que per un moment tota la plaça de les Cols ha callat: el gegant ha caigut cap endarrere i fins i tot han hagut després de recol·locar el seu turbant. Pel que fa al portador, s'ha pogut recuperar sense problemes i l'element no ha patit desperfectes. Amb tot resolt, la música ha continuat i la festa s'ha intensificat especialment gràcies a la Mulassa, que aquest cop duia no una sinó tres banderes de l'arc de Sant Martí, en suport al col·lectiu LGBTI. Amb el lema "estima com vulguis", la Mulassa doncs ha fet el seu particular ball amb pujades i baixades i embestint el públic assistent.

La festa no s'ha acabat aquí, però, perquè tant el Lleó com l'ampolla de Chartreuse i la colla Embraçats han continuat una gresca que s'ha allargat fins a la matinada. Santa Tecla encetava unes hores abans, amb el pregó, els dies amb els actes més tradicionals. El més esperat, el Seguici, coincidirà durant aquest dijous a la tarda amb l'actuació de diversos balls parlats, que tindran però altres oportunitats l'endemà, el dia de la patrona. La diada castellera amb les quatre colles de la ciutat, els pilars caminant i el correfoc amb la traca final són altres cites ineludibles per als tarragonins.


 

Participació