AGENDA

Cinquè any de la Nit Europea de Recerca a Tarragona

El dia central serà el 30 de setembre a la plaça Corsini, amb una fira de tallers

Imatge d'arxiu de la URV. | URV
per Redacció, Tarragona | 20 de setembre de 2022 a les 12:15 |
Amb el lema Recerca pel canvi, més de 150 investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca del territori participen de la Nit Europea de Recerca. L'activitat central serà la fira de tallers del proper 30 de setembre a la plaça Corsini. Es faran també xerrades divulgatives a Reus, una exposició sobre castells i ciència, una ruta científica i tallers i xerrades a instituts.

L'esdeveniment europeu més gran de divulgació científica torna a Tarragona per cinquè any consecutiu. A Tarragona està coordinat i organitzat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb la participació de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).


Les activitats s'han allargat durant els dies previs i el cap de setmana. La proposta, que ha rebut el finançament de la Unió Europea, inclou el major nombre d'activitats dels darrers cinc anys, quan l'esdeveniment es va celebrar per primera vegada a les comarques de Tarragona.

En aquesta edició s'hi podran trobar una quarantena de propostes de tallers interactius de pràcticament tots els àmbits del coneixement. Aquesta iniciativa, destinada a públic familiar, permet el contacte directe amb la comunitat investigadora a través de les activitats que conviden a la participació del públic, que pot anar circulant de taller en taller. La fira començarà a dos quarts de cinc de la tarda i s'hi podrà participar fins les nou del vespre. Els joves que hi accedeixin tindran un passaport científic que podran omplir quan participin als diferents tallers. Un cop omplert, obtindran obsequis de la Nit Europea de la Recerca.


Per escalfar motors, s'han programat una sèrie d'activitats prèvies relacionades amb la Nit de la Recerca. Dissabte 24 de setembre a dos quarts de set del vespre està previst el taller obert al públic "Fem ciència... Experimenta", en la que les persones inscrites podran fer experiments en directe a la plaça Corsini de Tarragona. Seguint el mètode científic, intentaran assolir els reptes de construir una font amb una ampolla de plàstic, fer ballar llenties, inflar un globus sense bufar o construir una làmpada de lava. Ho faran de la mà de personal de la Universitat Rovira i Virgili, que organitza l'activitat. Per participar-hi cal inscriure-s'hi prèviament.

Els alumnes de secundària i batxillerat també tindran la seva proposta científica adaptada. Durant la setmana del 26 al 30 de setembre investigadores i investigadors de la URV i els instituts de recerca impartiran xerrades i tallers científics als instituts de secundària de la demarcació que ho hagin sol·licitat. Dissabte 1 d'octubre estan previstes dues activitats més: la ruta científica sobre el químic Antoni de Martí i Franquès, una recreació teatralitzada didàctica sobre la vida d'aquest científic català i els seus descobriments.


Les persones que hi participin visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva vida i la recerca, des del camp de Mart fins al Pla de la Seu. La ruta parteix a les 10.30h des del Portal del Roser de Tarragona i cal inscriure-s'hi amb antelació. El mateix 1 d'octubre a les 11h es farà la sessió de Microxerrades divulgatives "Recerca pel canvi" a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus, organitzades per l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la URV sobre temes relacionats amb la recerca del personal investigador de la Universitat i dels instituts de recerca de les comarques de Tarragona.

Des del 5 de setembre i fins el 3 d'octubre es pot visitar al Mercat Central de Tarragona l'exposició Castells i ciència, que relaciona diferents disciplines científiques amb el fet casteller. Per a les activitats que requereixen inscripció cal enviar un correu electrònic a tarragona@nitdelarecerca.cat.

 

Participació