SEGURETAT

Unes 250 persones exigeixen polítiques socials per revertir la marginalitat i inseguretat del barri Antic de Valls

El casal popular La Turba reclama una millora dels serveis socials i una aposta per l’habitatge social a la zona

Unes 250 persones es concentren a la plaça del Blat de Valls per reclamar polítiques socials per fer front a la marginalitat del barri Antic. | Ariadna Escoda/ACN
per Redacció, Tarragona | 15 de setembre de 2022 a les 21:19 |
Unes 250 persones s’han manifestat aquest dijous al vespre a la plaça del Blat de Valls per reclamar al govern municipal polítiques socials efectives a llarg termini per eradicar la marginalitat del barri Antic després del recent increment de fets delictius. Convocats pel casal popular La Turba i sota el lema Govern, reacciona! Per la convivència i la dignitat, els concentrats han demanat millorar l’atenció dels serveis socials o apostar per habitatge social a la zona.

Segons el portaveu del casal, Jordi Robert, el barri té un problema “complex” vinculat a la pobresa i drogodependència que “s’ha negat” els últims anys. La concentració, que ha rebut el suport de diverses entitats, s’ha convertit en una marxa pels carrers del centre.


En un manifest llegit a la plaça del Blat, membres del casal popular La Turba han  demanat al govern municipal que actuï davant “l’abandonament” del centre històric de Valls i han reconegut que el context delictiu dels últims mesos “no ajuda”.  A la vegada, han exigit al govern local formar específicament a les futures incorporacions de la policia local, així com fer una aposta clara per la mediació comunitària. En aquest sentit, Robert ha assenyalat que el reforç del cos policial amb nous agents ha de ser “el punt de partida per revertir la situació” que es viu al barri Antic i que s’ha d’acompanyar d’altres mesures en altres departaments, com és el cas de serveis socials, el qual reclamen que es doti amb més recursos econòmics.  

Una visió compartida per algunes veïnes, com per exemple la Noelia Ferré i la Fina Pérez, que alhora formen part de l’associació del barri Antic. Consideren que la problemàtica que ara s’ha estès a la resta de la ciutat fa anys que està instaurada a la zona i respon a la manca d’una gestió correcta del centre històric. Per això, creuen que l’Ajuntament hauria de tenir en compte les demandes de la gent del barri que es posen de manifest en les reunions periòdiques. També demanen que es posi la mirada a llarg termini per dinamitzar la zona, amb propostes que vagin més enllà dels mandats polítics.


D’altra banda, el casal popular La Turba ha titllat de “pedaç” la recent implantació de càmeres de videovigilància i han insistit en la necessitat de millorar la relació entre Mossos d’Esquadra i Policia Local per fer front als recents episodis d’inseguretat registrats a la capital de l’Alt Camp.

La manifestació, que inicialment s’havia convocat com una concentració a la plaça del Blat i que ha reunit 250 persones segons fonts de la policia local, ha acabat amb un recorregut entre el carrer de la Cort i la plaça del Pati, per finalitzar de nou davant l’Ajuntament de Valls. Al llarg d’aquest trajecte, s’han sentit consignes instant al consistori a actuar de forma immediata i s’han mostrat pancartes on es proposava deixar de tapiar immobles i per contra, apostar per l’habitatge social al centre històric. Des del 2019, se n’han tapiat prop de 300 en una quarantena de carrers.


Els delictes augmenten un 60% respecte 2019


En el marc de la junta de seguretat local, aquest dilluns l’Ajuntament de Valls feia públic les dades de fets delictius registrats entre gener i juliol d’enguany, que s’han incrementat un 60% respecte el mateix període de l’any 2019. La majoria dels 1.053 delictes tenen relació amb estafes i furts, tot i que també han crescut els robatoris en violència. Els Mossos d’Esquadra quantificaven en dotze les detencions per delictes contra la salut pública.


Preocupació davant la possibilitat d’alimentar el racisme


Des del casal popular La Turba s’han mostrat “preocupats” davant la possibilitat que l’augment de delictes a la capital de l’Alt Camp desemboqui en un increment de discursos racistes i xenòfobs a la ciutat. Per això, segons Robert, és necessari abordar la problemàtica de la pobresa a la zona perquè el municipi sigui un lloc on viure “amb dignitat i on tothom tingui unes condicions de vida per poder-se desenvolupar”.
 

Un participant a la manifestació a Valls reclama mesures de lloguer social per revertir el deteriorament del barri Antic. Foto: Ariadna Escoda/ACN

 

Participació