1 de 10
AGRICULTURA

Controlaran la quantitat de garrofes venuda de cada finca per frenar els robatoris a les Terres de l'Ebre

La Generalitat podrà sancionar els propietaris d'explotacions que superen els 5.000 quilos comercialitzats per hectàrea

Pla general d'un pagès fent caure garrofes en una explotació del Perelló. | Jordi Marsal / ACN
per Redacció, Terres de l'Ebre | 24 d'agost de 2022 a les 15:04 |
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural controlarà la quantitat de garrofes que es comercialitza de cada finca per mirar de frenar els robatoris a les Terres de l'Ebre. Si l'any passat la Generalitat ja va obligar els venedors a acreditar amb la DUN la procedència del fruit, enguany comprovarà que la producció vinculada a aquesta explotació no sigui superior a la real. Així, s'ha establert un límit de 5.000 quilos per hectàrea de producció màxima estimada per damunt del qual la Generalitat podria sancionar per frau el propietari de l'explotació. Durant l'inici d'aquesta campanya, que s'ha avançat per les condicions climàtiques i el temor de robatoris pels elevats preus, s'han interposat mitja dotzena de denúncies.

L'obligatorietat d'acreditar l'origen del fruit, amb la presentació del document de la DUN en el moment de la transacció, va portar molts venedors a idear formes d'eludir el control. Així, sota el mateix número de registre únic que identifica una explotació agrària es comercialitzaven quantitats indefinides i ingents de garrofes que, molt possiblement, procedien o eren sostretes d'altres finques.


Les dades que recullin els magatzems compradors en el moment de la transacció seran fonamentals perquè, i sempre a posteriori, el Departament d'Acció Climàtica analitzi les DUN repetides i en quins casos la producció venuda corresponent a una mateixa finca supera el llindar de 5.000 quilos per hectàrea establert. Un "màxim admissible", segons el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvador, que es basa en un càlcul de mitjanes "sensat". "Tota quantitat que la superi entenem que ve de fora de l'explotació", ha subratllat.

Segons ha precisat el director dels serveis territorials d'Acció Climàtica, Jesús Gómez, amb aquestes dades els tècnics podran comprovar sobre el terreny la veracitat i les condicions de la sobreproducció. Si, efectivament, conclouen que efectivament s'ha venut fruit per sobre de la capacitat de collita real s'obrirà expedient sancionador al titular de l'explotació per un possible frau en la cadena alimentària i frau documental. La idea, que els productors reclamen des de fa alguns anys, seria enfortir les garanties en el procés de traçabilitat del producte per evitar la compra-venda de garrofes robades.


La mesura ha estat comunicada a cooperatives, sindicats agraris i productors del Baix Ebre i el Montsià en una reunió de seguiment amb diversos departaments del Govern i dels Mossos d'Esquadra després que s'hagin detectat diversos casos de robatoris a l'inici de la campanya. Segons Salvadó, de moment, s'han denunciat mitja dotzena de casos, una xifra que es pot quedar molt per sota del nombre real de sostraccions.

El Govern, que ha apel·lat a la coordinació amb els sectors afectats, s'ha compromès a intensificar les inspeccions als magatzems de compra de garrofes així com la vigilància dels Mossos en el medi rural. El delegat ha anunciat que es potenciarà també la possibilitat de que els productors puguin denunciar les sostraccions "a peu de finca" o a les mateixes cooperatives i s'incrementarà la coordinació amb cossos policials de zones limítrofes amb el País Valencià, on funcionen també alguns magatzems sota sospita de comprar fruit sostret.


La sequera, que ha accelerat el cicle de maduració de la garrofa, així com l'alt preu que percep en aquest moment el pagès –entre 1,30 i 1,50 euros el quilo sense IVA, lluny encara dels 2 euros assolits la passada campanya però molt per sobre dels últims anys- han fet avançar la campanya i la temor als robatoris a les comarques del Baix Ebre i el Montsià. El president de la Cooperativa Agrícola del Camp, Lluís Cardona, confia que el control iniciat l'any passat amb el requeriment del document de la DUN donarà bons resultats. "Em consta que seguiran havent inspeccions i em sembla una mesura positiva", ha tancat.

 

Participació