1 de 10
FESTES

Tarragona va retallar vora 20.000 litres a la Remullada de Sant Magí per la sequera

L'Ajuntament espera una Santa Tecla encara més massiva

La plaça del Rei, plena de gom a gom en la Remulladeta de Sant Magí. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 22 d'agost de 2022 a les 12:55 |
La Remullada, un dels actes més destacats de Sant Magí, va retallar en un 40% el seu consum habitual d'aigua. Segons ha apuntat el tècnic municipal Xavier Gonzàlez aquest dilluns en el balanç de les festes, en total es calcula que van ser 20.000 la diferència en litres als que es van gastar en festes majors anteriors, del total de 60-70.000 d'altres anys.

El motiu, tal com ja ho va anunciar el consistori, és conscienciar la població sobre la falta d'aigua, si bé Tarragona no forma part del llistat de municipis amb restriccions d'ús. A banda de reduir la pressió dels difusors, també es va decidir escurçar la durada d'un dels actes més multitudinaris de la festa major petita, que va començar a les 11 de la nit i va durar 1 hora. El mateix es va fer amb la Remulladeta, si bé l'Ajuntament no té calculat en aquest cas quina va ser la reducció de consum d'aigua respecte a altres edicions -només s'ha fet dos cops-.


En qualsevol cas, Gonzàlez ha recordat que progressivament des de fa una dècada s'ha anat retallant la quantitat d'aigua que surt del càntir, la síndria, la petxina i el carro. Altres ajuntaments, de totes maneres, davant l'escassetat del recurs hídric a diverses poblacions catalanes, han decidit enguany suspendre els actes festius que impliquin dispendi d'aigua. "En cas que les instàncies superiors ens ho diguessin o hi hagués una política en bloc per part de l'Ajuntament, haguéssim pres la decisió", ha informat la regidora de Cultura, Inés Solé. Gonzàlez ha afegit que amb el consum d'aquest 2022 "estàvem bastant al límit que funcionessin tots els artefactes".

A banda de la Remullada, les cites ineludibles de cada any han comptat en aquesta edició amb força públic, un fet que ha sorprès fins i tot el mateix govern, que es prepara de cara a Santa Tecla. En total s'han celebrat més de 150 actes "amb normalitat", entre ells una diada castellera amb objectius assolits per part de les quatre agrupcions locals. En conjunt, l'Ajuntament creu que "hi ha hagut més participació de la que hi havia fins i tot al 2019".


Oberts a propostes


Preguntats sobre possibles millores de cara a l'any 2023, per exemple amb el repartiment d'aigua als barris o la Sindriada, els responsables municipals s'han mostrat "oberts a qualsevol proposta". "Si s'ha de fer algun canvi, es farà", ha explicat Solé, que a més ha detallat que estan treballant en simultanejar diversos actes per tal d'evitar les aglomeracions.Participació