estiu

Les llàgrimes de Sant Llorenç: tot el que has de saber per gaudir de la pluja d'estels

El fenomen astronòmic comença aquesta nit i fins al 14 d'agost es podrà veure a molts indrets de Catalunya

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 10 d'agost de 2022 a les 19:10 |
Llàgrimes de Sant Llorenç. | Emili Vilamala
Les llàgrimes de Sant Llorenç és un dels espectacles naturals més impressionants de Catalunya. Cada estiu, durant diverses nits i des de diferents punts del territori, es poden veure centenars d'estels creuant el cel. És la pluja d'estels més famosa del món, que coincideix amb la lluna en fase minvant i assoleix el punt en què es veu amb major intensitat. Aquest 2022 la podreu veure des del 10 d'agost fins al 14 d'agost. On i quan pots gaudir dels sempre espectaculars Perseids? T'ho expliquem:

Quan?


La pluja de Perseids es podrà veure des de Catalunya a partir del 10 d'agost i fins al 14 d'agost. El millor moment per fer-ho és durant la matinada, quan es retira la massa nuvolada i la Lluna s'amaga i pot no molestar severament la visió de la pluja d'estels.

On?


El més important és situar-te en un indret amb poca contaminació lumínica, perquè pot afectar molt la teva visió de la pluja d'estels. La diferència entre un cel amb molta o poca contaminació d'aquestes característiques pot fer variar el nombre d'estels visibles en un 90%. Quines són les millors opcions d'aquest 2022? El Montsant, les Muntanyes de Prades, Miramar o les muntanyes de Tivissa-Vandellòs.

Per què es produeix?


La pluja d'estels és conseqüència del contacte de les partícules del cometa Swift-Tuttle amb l'atmosfera. També reben el nom de Perseids perquè fan referència al seu punt d'origen aparent sobre la volta del cel (el que s'anomena radiant), que és la constel·lació de Perseu, molt a prop de la de Cassiopea. El cometa Swift-Tuttle descriu la trajectòria que fa la volta al Sol cada 135 anys, però és cada any per aquesta època que la Terra travessa la seva cua.

Quan la Terra creua la cua del cometa, les partícules de pols i sorra travessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 212.400 km/h. Per aquest motiu, les partícules del cometa -la majoria no són més grans que un gra de sorra- produeixen traces de llum, que són les llàgrimes de Sant Llorenç. I per què també se'n diuen llàgrimes de Sant Llorenç? El 10 d'agost és Sant Llorenç i al voltant d'aquesta data s'escau el màxim de Perseids.

 

Participació