SALUT

​Salut es nega a confirmar si la verola del mico ha arribat al Camp de Tarragona

Josep Guarro, investigador de microbiologia a la URV, destaca que altres infeccions tenen més mortalitat

Alguns dels símptomes són l'aparició de berrugues. | Infosalus
per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 3 d'agost de 2022 a les 08:00 |
La verola del mico és la darrera malaltia que porta de cap les autoritats sanitàries en diferents parts del món. Es té constància d'aquest virus des de fa 64 anys i el primer contagi documentat en humans es va produir l'any 1970, però no havia sortit del continent africà. En aquests moments, fins i tot l'Organització Mundial de la Salut (OMS) aconsella a tota la comunitat homosexual que eviti la promiscuïtat per tal d'evitar la propagació del virus, un fet que ha estat àmpliament criticat per organitzacions en defensa dels drets LGBT pel fet d'estigmatitzar aquest col·lectiu, de la mateixa manera que va succeir amb el VIH.

Per ara, i segons l'últim comunicat de divendres passat del Departament de Salut de la Generalitat, de casos confirmats de verola del mico a Catalunya en total n'hi ha 1.406. A més, se n'estan investigant 500 més que podrien o no correspondre a aquesta tipologia vírica. Consultat per NacióDigital, el mateix Departament de Salut s'ha negat a facilitar les dades per territoris per tal d'esbrinar si la verola del mico ja ha arribat al Camp de Tarragona i quina és la seva incidència.


El mateix silenci obliguen a mantenir a l'Hospital Joan XXIII, l'hospital de referència de la demarcació i que per ara no facilita informació sobre com estan actuant o actuaran davant d'aquesta malaltia. Segons el Departament de Salut, que sí que parla directament del públic homosexual, aquestes dades no es poden facilitar perquè assenyalarien els gais en els seus entorns més propers. Sigui com sigui, l'hospital tarragoní, així com també l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, són els dos únics centres de salut que ja han validat completament les tècniques que s'utilitzen per confirmar els casos de verola del mico.

La major part dels casos confirmats a Catalunya es troba en la franja d'edat d'entre els 20 i els 60 anys, molts d'ells homes. El nombre d'afectats no ha parat de créixer des del passat 5 de maig i la majoria presenten símptomes com ara febre, astènia, limfadenopaties i exantema. A més, les lesions que provoquen aquest virus s'han localitzat a l'àrea genital, perioral i perianal, per la qual cosa Salut creu que el mecanisme de transmissió més probable hagi estat el de les relacions sexuals, especialment entre homes.


La verola del mico té segons els càlculs dels experts a nivell mundial entre un 3 i un 6% de mortalitat, una proporció que per ara no fa preocupar en excés les autoritats, si bé el passat 21 de juliol es va començar a subministrar la vacuna contra aquest virus. Josep Guarro, investigador del grup de recerca MICOLOGI - Unitat de Micologia i Microbiologia Ambiental de la URV, explica que les vacunes actuals "no se sap quin grau de protecció tenen" i que en cas d'implantar-se la vacunació s'hauria de fer a persones immunodeprimides, a persones que tenen contacte amb personal sanitari o infectats pel virus, així com els homes que tenen sexe amb homes.

Tot i això, reconeix que una mesura d'aquest tipus "estigmatitzaria" encara més els gais en segons quins entorns. En qualsevol cas, creu que "tornar a vacunar tothom de la verola per una malaltia que no té la mortalitat altíssima no sé si val gaire la pena". De moment, diu, "els casos són limitats" i en cas que s'extengués "potser sí" que s'hauria de recomanar la vacunació, però insisteix que "massivament no tindria sentit".
Contràriament al que s'ha dit, assenyala que el contagi només per l'aire, a través de partícules de la saliva, és remot: "Fa falta un contacte molt estret, pot ser per l'aire si respira contínuament en un lloc on hi ha persones contagiades", però avisa que la major part de contagis fins ara s'han produït o bé per sexe anal o contacte de boca a boca, amb lesions a la pell o mucoses, així com contacte amb rosegadors o primats. Tot i la preocupació de les autoritats sanitàries, Josep Guarro creu que "si fos una malaltia realment important no parlaríem de milers d'infectats, sinó de milions, i ara a l'Estat n'hi ha 4.000". Ara bé, també reconeix que aquest mateix discurs era el que tenien molts experts abans de la pandèmia de la Covid-19.

La principal incògnita amb la verola del mico, segons aquest investigador de la URV, és que "hi ha alguna via d'infecció que no està del tot esbrinada" i que "amb el temps s'anirà coneixent". Mentrestant, segons Josep Guarro, caldrà estar atent a altres infeccions víriques que sí que estan migrant a llocs on fins fa ben poc no hi eren, com ara el dengue o el zika. "Són virus que maten més gent que la verola del mico", avisa.

 

Participació