El Museu de la Setmana Santa s'ubicarà a l'església de Sant Agustí

Àngel Ros, alcalde de Lleida, serà el pregoner de la festivitat religiosa tarragonina

per Agències , 7 de març de 2014 a les 17:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de març de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Església de Sant Agustí de Tarragona a la rambla vella. Foto: Oriol Montesó.

L'església de Sant Agustí de Tarragona —a la rambla Vella— s'estrenarà enguany com a Museu de la Setmana Santa i exposarà de forma permanent deu passos religiosos que fins ara es trobaven en espais no visitables. El temple se sumarà a les esglésies de Sant Llorenç, Natzaret i Sant Miquel del Pla, que ja acullen els passos de les diferents confraries. Mitjançant les aportacions de particulars, l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa ha ampliat la porta de Sant Agustí i millorarà la il·luminació. De cara a l'any vinent preveu habilitar la primera planta i exposar-hi documents i materials de les confraries. Malgrat tot, no renuncia a la construcció d'un nou espai museístic, un projecte que no disposa de finançament.
 
Tots els passos religiosos de la Setmana Santa tarragonina seran visitables. Els deu misteris que en anys anteriors s'havien exposat a la Catedral i en una carpa habilitada a la plaça Verdaguer es traslladaran en les pròximes setmanes a l'església de Sant Agustí gràcies al conveni de cessió signat entre l'Arquebisbat de Tarragona i l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa. Fins ara, aquests passos es guardaven en magatzems o espais que no eren visitables. 
 
Per possibilitar el trasllat dels passos ha calgut ampliar la porta de fusta i s'hi hauran de fer millores d'il·luminació, uns treballs que es finançaran amb aportacions de particulars. El president de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa, Joaquim Julià, ha explicat que, a l'espera de disposar del futur museu de nova construcció, el temple de Sant Agustí realitzarà aquesta funció. De cara a l'any vinent, la primera planta de l'edifici acollirà una exposició de documents, publicacions i materials de les confraries, amb l'objectiu que l'església estigui plenament habilitada d'aquí a dos anys.
 
L'anunci s'ha fet aquest divendres durant la presentació del cartell de la Setmana Santa 2014, basat en una fotografia de Carles Mallol. La imatge mostra el pas de Nostre Pare Jesús de la Passió a l'interior de la Catedral recentment restaurada, amb la rosassa al fons. La presentació del cartell representa el tret de sortida a 40 dies de commemoracions en què s'han programat uns 90 actes, la majoria concentrats entre el 13 i el 20 d'abril.
 
Enguany, la Setmana Santa de Tarragona celebrarà diverses efemèrides com ara els 30 anys de la banda de música dels Natzarens o els 20 anys que fa que els Marejants carreguen a les espatlles el pas del Sant Sopar. A més, enguany és el quinzè aniversari de l'actual llibre opuscle de la Setmana Santa tarragonina actual, que s'edita a color. "La Setmana Santa no para i cada any intentem millorar, sobretot en qualitat", ha destacat Julià. 
 
La regidora i presidenta del Patronat de Turisme de Tarragona, Patrícia Anton, ha destacat que la Setmana Santa tarragonina, declarada d'interès turístic, ha esdevingut un referent a nivell català i espanyol pels seus actes religiosos -especialment la processó del Divendres Sant-, així com pels esdeveniments culturals i musicals. En aquest sentit, Anton s'ha mostrat confiada que aquesta tradició atraurà a un gruix important de visitants forans, com ha succeït en anys anteriors. 
 
Segons el consistori, esdeveniments com ara la celebració a Tarragona de les Beatificacions de l'Any de la Fe, l'octubre passat, o l'impuls de la Ruta dels Primers Cristians de Tarraco, han representat també un impuls al turisme religiós.
 
D'altra banda, Joaquim Julià ha anunciat que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, serà el pregoner de la Setmana Santa tarragonina d'aquest 2014, en l'acte solemne que se celebrarà el 13 d'abril al saló de plens. Ros prendrà el relleu del polític i advocat Albert Vallvé, que va ser el pregoner de l'any passat.

 

Participació