Vox i PPC esmenen a la totalitat la proposta de comuns i CUP per eliminar els bous embolats

A partir d'ara està en mans de la Junta de Portaveus decidir si ho incorpora a l'ordre del dia del Ple del Parlament

Un bou cau mentre l'embolen a la plaça de Sant Jaume d'Enveja | Cedida a l'ACN per AnimaNaturalis
per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre | 13 de juliol de 2022 a les 13:47 |
Vox i PPC són els únics grups que han presentat esmenes a la totalitat contra la proposició de llei d'En Comú Podem i CUP per eliminar els bous embolats, els bous capllaçats i els bous a la platja. Unes tradicions arrelades a les Terres de l'Ebre. Concretament, comuns i anticapitalistes proposen modificar la llei del 2010 que regula les festes tradicionals amb bous. I van registrar la proposta al Parlament a l'abril acompanyats de les entitats Anima Naturalis i l'Associació Tots Som Poble. Després de diverses pròrrogues, ja s'ha acabat el termini per presentar esmenes a la totalitat. A partir d'ara està en mans de la Junta de Portaveus decidir si ho incorpora a l'ordre del dia del Ple del Parlament.

L'entitat Anima Naturalis ha denunciat recentment amb imatges gravades les caigudes, cops i cremades que van patir alguns bous embolats en les festes de l'Ampolla i de Lligallo del Gànguil (Baix Ebre) i de Sant Jaume d'Enveja (Montsià).


El 2013 el Govern va aprovar el reglament que, en aplicació de la llei del 2010, regula les festes amb bous i, entre altres, va prohibir la participació de menors de 14 anys als espectacles de festes tradicionals amb bous. Des de llavors, només hi poden ser presents com a espectadors. Així mateix, el reglament també concretava el règim sancionador i detallava que l’obertura, tramitació i resolució dels procediments sancionadors correspon a la Direcció General competent en matèria d’espectacles i activitats recreatives.

Però comuns i CUP volen directament que s'eliminin tres modalitats de correbous: bous a la platja, el bou embolat i bou capllaçat. A partir d'ara està en mans de la Junta de Portaveus decidir si ho incorpora a l'ordre del dia del Ple del Parlament perquè debatisca i vote les esmenes a la totalitat de Vox i PPC. En cas que es tombessin, la proposta continuaria la seva tramitació parlamentària i encara no quedaria aprovada.

 

Participació