MÚSICA

​Un nou disc recupera els garrotins de Tarragona

Parteix d'una investigació amb el suport de l'Ajuntament i la Diputació

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 23 de juny de 2022 a les 14:00 |
La presentació ha comptat amb una actuació en directe. | Josep M. Llauradó
Un total de quinze garrotins són els que han recollit els músics Vladimir Gassó, Xavi de la Torre i Joan Reyes, de la mà d'altres persones implicades com ara Fran Alvear. Aquesta tradició de cançó popular amb arrels a Llatinoamèrica era present a la ciutat de Tarragona fins al primer terç del segle XX, però després es va anar perdent. Ara, una investigació ha permès posar-ho en valor, mitjançant el disc de La Garrotina, que ja es pot sentir a Spotify.

Aquest dijous s'ha presentat el projecte a la plaça de les Cols, el principal lloc de trobada a la Part Alta, i han comptat amb una actuació en directe amb la veu de Joan Reyes, "l'últim garrotiner de Tarragona", segons Alvear. Acompanyat de músics que han preparat nous arranjaments, Reyes han enregistrat un disc amb lletres que havien quedat en l'oblit.


A banda, la iniciativa ha inclòs la participació d'un pintor del barri com és Xavi Aluja, que ha fet un quadre i alhora la portada del disc. Properament s'estrenarà un documental en què el poble gitano és el protagonista. Amb el suport econòmic de l'Ajuntament i la Diputació, els promotors han defensat que no volien que es perdés una expressió "espontània i oral" que, de la mateixa manera que la rumba catalana, està en declivi en favor d'altres estils musicals. En aquest sentit, han fet una crida a què hi hagi a Tarragona bars o llocs concrets on poder sentir aquests estils musicals.

 

Participació