COSTA

L'estudi de les dinàmiques litorals d'entre Torredembarra i Tarragona estarà enllestit abans d'un any

Generalitat i Ajuntament d'Altafulla assumeixen que no es reconstruirà la terrassa del restaurant enfonsada pel mar

per Redacció, Tarragona | 25 d'abril de 2022 a les 16:02 |
El temporal del dia de Sant Jordi va esfondrar la terrassa del restaurant Voramar d'Altafulla. | Eloi Tost/ACN
El Servei Provincial de Costes de l'Estat a Tarragona ha anunciat aquest dilluns que farà un estudi dels corrents marins que hi ha entre Torredembarra i Tarragona per conèixer com es comporta el mar i poder prendre decisions a l'hora de protegir el litoral. El cap del servei provincial, Antoni Espanya, ha apuntat que els resultats es tindran en un període "d'entre sis mesos i un any".

Aquest és un dels compromisos que s'ha assolit en una reunió a l'Ajuntament d'Altafulla en la qual també hi han participat representants de Territori de la Generalitat, després que aquest dissabte el mar enfonsés la terrassa d'un restaurant del municipi. Tant el consistori com Territori han assumit que l'espai col·lapsat no es reconstruirà.


Els diferents representants institucionals han apuntat que el temporal Gloria va suposar un "punt d'inflexió" i que des d'aleshores el mar es comporta diferent. Tot plegat, agreujat per diversos temporals encadenats des del 14 de març que han fet perdre sorra a moltes platges de Tarragona, Altafulla i Roda de Berà, que s'han reduït o pràcticament desaparegut.

El cap del Servei Provincial de Costes, Antoni Espanya, ha apuntat que un cop es tinguin els resultats de l'estudi es podran "plantejar mesures estructurals", que podrien passar per "obres d'algun tipus". "Fins que no sapiguem què passa, no ho podrem combatre", ha remarcat. Amb tot, ha indicat que fins a finals de maig o principis de juny no es faran aportacions de sorra, amb la intenció de garantir l'activitat econòmica durant l'estiu. En el cas concret d'Altafulla, hi haurà moviments de les platges del sud a les del nord del municipi, ha avançat Espanya.


Improbable reconstrucció


El restaurant Voramar es troba a l'antiga masia de Cal Vitali, immoble catalogat per la Generalitat i situat a primera línia de mar. La zona que s'ha esfondrat és la de la terrassa, que estava construïda damunt la platja. El temporal es va anar menjant la sorra que la sustentava fins que es va ensorrar. "Estàvem acabant el servei, quedaven dues o tres taules. Vam sentir un 'clec' i vaig veure que la part de la paret que ha caigut s'havia separat un centímetre. Vaig treure els clients i els treballadors i al cap de mitja hora va col·lapsar", ha explicat Xavier Nicolás, gerent del restaurant.


Nicolás ha lamentat els fets en un moment d'inici de la temporada i la seva intenció és "reconstruir-ho tal com estava abans el més ràpid possible". Tot i això, assumeix que d'entrada haurà de reobrir només amb una part del negoci en marxa. "Hem de tirar endavant i ajupir el cap. Tinc 24 treballadors i els he promès que no acomiadaré ningú", ha assegurat. En la seva opinió, la solució perquè a llarg termini no es repeteixi una situació similar passa per posar més sorra a la platja.

De tota manera, la directora dels Serveis Territorials de Territori del Camp de Tarragona, Trinitat Castro, ha remarcat que "una part de la masia enderrocada es troba en la zona de trànsit" i que "ocupa un espai que en el seu dia hauria d'haver estat alliberat". De tota manera, ha apuntat que la decisió final serà dels tècnics, també pel que fa a la rehabilitació de l'immoble perquè pugui seguir amb l'activitat. La regidora de Medi Ambient d'Altafulla, Alba Muntadas, ha sentenciat: "Tal com estava fins ara segurament no la podrem tornar a tenir".

Pel que fa a si s'hagués pogut evitar l'ensorrament de la terrassa, Espanya ha afirmat: "Si s'haguessin abocat centenars de milers de metres cúbics segurament sí, però amb quantitats petites, no". I ha afegit que "amb el criteri actual del Ministeri tots aquets grans moviments de sorres queden descartats". "Fem petits moviments per recuperar les platges perquè hi hagi temporada de bany, però no podem treballar contra natura. Abocar sorra en un lloc que sabem que és regressiu perquè al cap de poques setmanes o mesos un temporal s'ho endugui, no té sentit", ha insistit.

 

Participació