LABORAL

UGT denuncia que hi ha 120 places de funcionariat sense cobrir a l'INSS de Tarragona

El sindicat assegura que entre d'altres conseqüències ha ocasionat el tancament de l'oficina a Mora d'Ebre

per Redacció, Tarragona | 4 d'abril de 2022 a les 10:15 |
Imatge d'arxiu de les seus d'UGT i CCOO a Tarragona. | Josep M. Llauradó
El sindicat UGT alerta que a la demarcació de Tarragona hi falta cobrir 120 places de funcionariat dins de l'Institut Nacional de Seguretat Social (INSS). Aquesta manca de personal "impedeix atendre la ciutadania", diuen. A més, han detectat que existeix la "bretxa digital" entre la gent gran, que no aconsegueix accedir als serveis públics una part de la població.

Segons detallen en un comunicat, demanen al govern que "incrementi les plantilles de l'organisme per poder atendre adequadament la ciutadania". Acusen l'administració de "passivitat" davant del "deteriorament continuat i inexorable que pateix l'INSS, víctima de la pèrdua constant i la mala gestió d'efectius".


UGT ha presentat un informe on facilita dades sobre la manca de disponibilitat de cites prèvies, per exemple, o bé on es posa de manifest el "desbordament" de "centenars de trucades" telefòniques que han quedat desateses –només de gener a febrer del present any es van comptabilitzar més de 733.000-. Corrobora aquest col·lapse de l'INSS les queixes rebudes el 2020, que gairebé van triplicar les del 2019, situant-se en més de 3.000. L'any 2021, encara que van disminuir respecte a l'anterior, van continuar sent molt altes, gairebé el doble que abans de la pandèmia.

El sindicat ha mostrat la seva preocupació per les desigualtats que aquesta política està generant: "S'obstrueix l'accés de la ciutadania a la informació telefònica i també se li impedeix acostar-se als centres de l'INSS per aconseguir-la. A més, hi ha una bretxa digital creixent i que està dificulta l'accés als serveis públics de la gent gran o amb dificultats en el maneig de la tecnologia. Si un sector com la Banca ha pres mesures, el Govern no pot eludir la seva responsabilitat i deixar fora de serveis públics essencials, precisament els més necessitats".


A la demarcació de Tarragona, segons la UGT, "la manca de recursos humans fa impossible prestar un servei públic de qualitat d'acord amb allò que els ciutadans demanen. En aquests moments el conjunt de la Seguretat Social a la nostra província té més de 120 vacants de personal funcionari sense cobrir, estant la majoria entre l'INSS i Tresoreria, fet que suposaria pràcticament una tercera part del total de les places. Aquesta situació ha originat el tancament d'oficines com la de Mora d'Ebre, per posar un exemple, obligant la ciutadania a desplaçar-se a altres localitats per fer les gestions vinculades amb l'INSS".

 

Participació