1 de 10
AJUNTAMENT DE TARRAGONA

El Festival d'Estiu de Tarragona no està assegurat per manca de pressupost

La consellera Inés Solé avisa que l'òpera "Rigoletto" era deficitària

Imatge d'arxiu d'una edició del Minipop. | Minipop
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 10 de febrer de 2022 a les 14:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El fet que l'Ajuntament de Tarragona estigui funcionant amb pressupostos prorrogats i pendents dels modificatius de crèdit condiciona el futur de la programació cultural a la ciutat. Ho ha assegurat la consellera Inés Solé, que ha posat com a exemple el Festival d'Estiu, que tradicionalment aplega diferents artistes de renom abans i durant les festes majors. A pocs mesos de celebrar-se, no hi ha programació tancada ni cap confirmació que es pugui fer.

Un dels espectacles en el marc del Festival d'Estiu que de ben segur no es durà a terme serà el de la producció pròpia d'òpera. Rigoletto va deixar un dèficit de 159.853,08 euros a causa d'entrades no venudes i d'un cost més aviat pensat per a una macroproducció. Inicialment es pensava que aquesta òpera es podria veure en altres municipis del voltant, però això no va acabar sent així, tal com ha detallat Solé, que valora malgrat tot positivament l'experiència.


Segons ha explicat la responsable de l'àrea de Cultura, els diners invertits en la macroproducció no es van recuperar. En un exercici de "transparència", ha exposat que el seu pressupost total era de 235.213,08 euros, dels quals se'n van recuperar 75.360 mitjançant "aportacions directes per convenis i venda d'entrades". Pel que fa a les entrades, se'n van regalar 153 a través d'invitacions, i 161 no es van vendre. En realitat, doncs, del total de 1.248 cadires del Teatre-Auditori del Camp de Mart, només se'n van ocupar passant per caixa 934.

Solé ha volgut comparar la xifra de la macroproducció amb la de la festa major de Santa Tecla -un 30,54%- o amb la de Sant Magí -un 170%-, però ha afegit que també hi va haver una "tasca ingent" dels tècnics municipals que no van dedicar aquelles hores a altres àmbits de la cultura de la ciutat.


Sense contacte directe amb la regidora


Una part de la polèmica despertada per un missatge a les xarxes socials de l'artista Àngel Òdena és que no hi va haver resposta durant mesos de la regidora de Cultura. Segons Inés Solé, però, Òdena es va dirigir directament a l'alcalde, a qui tampoc li hauria presentat cap proposta pressupostada per donar continuïtat a Rigoletto. Seons la regidora, aquest punt no generarà "cap fisura" amb la resta de l'equip de govern.


En qualsevol cas, Solé qualifica d'"inviable" repetir una macroproducció: "Ni tenim mans, ni tenim diners". Sí que contractaran una òpera per a la temporada de primavera dels teatres tarragonins, Don Pascuale, a càrrec dels Amics de l'Òpera de Sabadell i l'Orquestra Simfònica del Vallès.

No renuncien al Minipop


La decisió feta pública per part del festival Minipop de no continuar celebrant-se es manté per ara en quarantena. La regidora Inés Solé ha assegurat que la partida de 20.000 euros es continua oferint, però "no podem oferir més". Els organitzadors havien plantejat un salt endavant que requeria d'una major aportació municipal i fins i tot traslladar-se d'ubicació. Passi el que passi, segons Solé, "no faltarà l'oferta cultural en aquesta ciutat". "Si no podem reconvertir-ho, ho implementarem en les nostres línies d'acció", ha explicat.

 

Participació