1 de 10
IQOXE

Les mobilitzacions del segon aniversari d'IQOXE enfoquen les seves demandes a les institucions

Les dues convocatòries han tingut escassa concurrència

per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 14 de gener de 2022 a les 19:18 |
Aquest article es va publicar originalment el 14 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Escassa assistència aquest divendres al vespre a les mobilitzacions per recordar l'accident químic al polígon sud. Cap de les dues convocatòries ha aconseguit aplegar més d'un centenar de persones, una a la plaça de la Constitució de Bonavista i l'altra davant de la mateixa planta d'IQOXE, on va explotar una planta de derivats d'òxid d'etilè i on hi van morir dos treballadors el 14 de gener de 2020.

Les sirenes han tornat a sonar, això sí, de manera "irònica". La Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) ha habilitat un altaveu per tal, com ja ha succeït en altres mobilitzacions similars, de denunciar la manca d'alerta a la població ara fa dos anys.


Justo Velilla, vocal de la FAVT, ha apel·lat als representants polítics presents a l'acte celeritat en les mesures promeses de reforç de la seguretat, entre elles el retorn de la gestió de les emergències al Plaseqta. Ara bé, "encara que el Plaseqta hagués estat a Tarragona, hauria ocorregut igual, la responsable de l'explosió és IQOXE, una empresa que no ha demanat perdó ni ha fet cap reparació moral ni als afectats ni a les víctimes". "Fins que no tinguin clar que el principal bé de l'empresa són els seus treballadors, nosaltres estarem aquí", ha afegit.

En relació al veí mort a casa seva a Torreforta, després que una placa de la planta volés tres quilòmetres, Velilla ha recordat que les restes podrien haver afectat altres zones més concorregudes, com ara la pista d'atletisme a Campclar on en els moments de l'accident hi havia un centenar de nens.


A la mobilització de la FAVT s'hi han sumat altres entitats veïnals, sindicats, així com els ajuntaments de Tarragona, Vila-seca i la Canonja. L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha insistit a demanar "més informació" per als ciutadans de què fer en cas d'accident i a accelerar les mesures a implementar per part de la Generalitat i l'Estat.

Per la seva banda, al barri de Bonavista s'hi ha produït una protesta a favor del desplegament del Plaseqta. Loli Gutiérrez, presidenta de l'entitat veïnal, hi ha reclamat que els polítics "es posin a treballar" i una major informació amb els veïns de les zones més properes al polígon químic. Cansats d'esperar, doncs, Gutiérrez ha anunciat que començaran a recollir signatures per presentar-les al Parlament i exigir a la Generalitat que actuï.
 

Participació