Patrimoni

Dos convenis subvencionaran part del mapa-guia del riu Gaià

La guia inclourà un llibret informatiu de la zona i un mapa del Camí de les Terres del riu Gaià

per Redacció, Tarragona | 3 de desembre de 2021 a les 14:52 |
Imatge del riu Gaià | Cedida
L'Associació Terres del Gaià ha signat dos convenis de patrocini, un amb la Fundació Privada Mútua Catalana i l'altre amb Repsol, per tal de fer realitat un mapa-guia de l'inventari del patrimoni fluvial del riu Gaià. Es tracta d'un projecte "llargament treballant" i el 50% dels seus costos de la publicació aniran a càrrec de les aportacions dels patrocinadors.

L'inventari es va començar l'any 2016, després de la gaianada de novembre del 2015 que va deixar a la llum estructures i restes patrimonials que no eren visibles. Voluntaris de l'associació van fer fotografies de les estructures abans no tornessin a ser engolides per la vegetació. Posteriorment, es va endegar la feina pròpiament d'inventari que s'ha allargat fins aquest any. La feina ha estat voluntària en un 85%, tot i rebre, al començament petites ajudes d'alguna administració.


Les dades obtingudes del treball de camp es van bolcar en fitxes dissenyades per l'associació i es va construir una base de dades digital que recull aquesta feina. A partir d'aquesta base de dades s'ha fet la tria de les diferents estructures patrimonials que inclourà la guia. Per triar-les s'han seguit criteris d'importància històrica, patrimonial i arquitectònica, però també i sobretot, seguint criteris d'accés, estat de conservació i tipus de propietat. En aquesta tria s'hi inclouen cinc entorns naturals de la Conca del Gaià, relacionats amb el patrimoni arquitectònic.

La guia constarà d'un estoig doble; per una banda, hi haurà el mapa del Camí de les Terres del riu Gaià, que recorre les comarques de la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Tarragonès, amb les estructures visitables senyalitzades. D'altra banda, també hi haurà un llibret que recollirà la informació de cadascuna de les estructures senyalitzades a la base de dades, amb una fotografia i una petita llegenda. El llibret inclourà així mateix, un glossari de termes relacionats amb la hidràulica, i un parell de dibuixos associats.


L'objectiu de la guia és sobretot, de difusió de l'entorn natural i patrimonial de la conca, així com el coneixement d'aquest patrimoni ric que ens fa tornar a conèixer la història d'aquest territori, totalment lligada al riu. L'inventari és també, una eina útil per revisar les declaracions de béns i les proteccions, així com la base per iniciar, si s'escau, accions de protecció, consolidació o adquisició, a més de guiar les activitats de senderisme i el turisme sostenible.

 

Participació