Societat

Tarragona celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat i reivindica que no «s'exclogui a ningú»

A l'acte han participat la geganta Frida i el gegantó de Sant Rafael després de fer un esmorzar conjunt i llegir un manifest

per Maria Fernández Sadurní, Tarragona | 3 de desembre de 2021 a les 13:28 |
Construcció del puzle amb el lema del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat organitzat per la Fundació Estela. | Maria Fernández Sadurní
Els jardins del Camp de Mart de Tarragona s’han omplert aquest matí amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. S’ha dut a terme un acte reivindicatiu i festiu sota el lema Re-units som gegants, re-unides som gegantes organitzat per diferents entitats i fundacions de la ciutat, l’Ajuntament de Tarragona i el Consell Municipal de la Discapacitat.

Elvira Vidal, consellera de Capacitats Diverses, ha encetat la diada donant la benvinguda als més de 400 assistents d’associacions i entitats de Tarragona, segons l'organització. Alguns d’ells han participat en la lectura conjunta del manifest, llegit també per representats polítics dels diferents partits de l’ajuntament de la ciutat.


El text reivindicatiu ha posat de manifest “la necessitat” d’incloure les persones amb discapacitat diversa “al centre de les polítiques públiques” i “construir una ciutat que no exclogui a ningú”. És per això que s’ha demanat als representants del municipi "treballar conjuntament", i “més implicació en tots els àmbits per aconseguir la major autonomia possible” de tots els tarragonins.
 

Lectura conjunta del manifest pel Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat Foto: Maria Fernández SadurníPau Ricomà, alcalde de Tarragona, ha tancat la intervenció assumint “la gran feina que han de fer les administracions”. Ricomà s’ha dirigit als assistents per expressar la seva voluntat de fer de Tarragona “una ciutat inclusiva, equitativa i justa” i, a més, ha reconegut que des de l’ajuntament “es pot fer més del que s’està fent”. Per altra banda, ha fet palès que la xarxa de la ciutat dedicada a les persones amb capacitats diverses és “gegant i es conserva molt unida”.
 

La geganta Frida de la Tarragona amb la seva balladora. Foto: Maria Fernández SadurníEn acabat, la Fundació Estela, ha organitzat la construcció d’un puzle de grans dimensions que ha esdevingut un mural amb el lema de l’acte. Per altra banda, el servei de teràpia ocupacional S. T. O. Solc ha interpretat el ball La vacuna, estrenat el 3 de desembre de l’any passat per la mateixa diada. Per últim, membres de les entitats han fet ballar la geganta Frida, la primera geganta inclusiva que està adaptada perquè pugui ser portada per persones en cadira de rodes, sordes i cegues, i el gegantó de Sant Rafael. Els gegants han estat acompanyats pel grup de timbalers del Col·legi Públic d’Educació Especial Sant Rafael.

El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat culminarà a la ciutat de Tarragona amb la il·luminació taronja de les façanes de l'Ajuntament, l'Espai Jove Kesse, el Mercat Central, de la Torre dels Vents i l'Hospital de Santa Tecla a les vuit de la tarda. Així i tot, encara es duran a terme quatre actes més a la ciutat entre aquest cap de setmana i el que ve, entre els quals es destaca la cursa adaptada inclusiva del dia 11 de desembre i la caminada popular del port de Tarragona “Mou-te per l’epilèpsia” del diumenge dia 12.
 

 

Participació