AGENDA

Els tarragonins podran conèixer més d'una desena de confessions religioses en una sola nit

Les activitats, organitzades conjuntament pels centres de diverses zones, es faran l'11 de desembre

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 3 de desembre de 2021 a les 13:06 |
Sergio Arévalo, coordinador dels grups diàleg interreligiós d'AUDIR, la consellera de Nova Ciutadania, Paula Varas, i el membre d'AUDIR, Arnau Oliveres. | Josep M. Llauradó
Centres religiosos del centre de la ciutat, la Part Baixa, la Part Alta, Sant Pere i Sant Pau, Bonavista i el polígon industrial Francolí s'obriran als tarragonins que vulguin aprofundir sobre els trets culturals, artístics i teològics de més d'una desena de confessions. Serà l'11 de desembre, en una iniciativa conjunta de l'Ajuntament amb l'associació d'Amics de la Unesco per al diàleg interreligiós i interconviccional (AUDIR).

El programa d'activitats, que s'ha presentat aquest divendres, inclou el budisme, el cristianisme catòlic, el cristianisme evangèlic, el cristianisme ortodox, els testimonis cristians de Jehovà, l'Església de Jesucrist dels Darrers Dies, l'islam, el judaisme, el sikhisme i la cultura popular de tradició catòlica. A la ciutat de Tarragona hi ha comunitats que representen totes aquestes confessions i s'han unit per tal de compartir el seu dia a dia amb tothom qui vulgui.


L'acte inaugural serà a l'Antic Ajuntament, al número 41 del carrer Major, dissabte 11 a partir de les 12 del migdia. A més dels parlaments institucionals habituals, hi haurà un apunt poètic, un diàleg sobre la diversitat religiosa entre la regidora Paula Varas i l'exvicepresident de la Generalitat Josep-Lluís Carod-Rovira, i un concert.

Segons ha explicat la mateixa Varas en roda de premsa, la intenció és "atorgar un espai per donar visibilitat a aquesta diversitat" que hi ha a la ciutat, més enllà de la religió dominant, la catòlica. Per tal que es pugui conèixer aquesta "cultura i identitat" de manera oberta, cadascun dels centres té previstos actes conjunts amb associacions de veïns o altres.


Per exemple, qui estigui interessat en la meditació budista, podrà anar dissabte a les cinc de la tarda a visitar la comunitat budista del Interser, a Tàlem, Escola de Vida, al carrer Major. La Nit Religiosa també comptarà amb una demostració folklòrica colombiana, d'encesa de fanalets en un homenatge a la Immaculada Concepció, just davant de l'Ajuntament, a càrrec de Primera Línia Tarragona. Tot el programa es pot consultar al web municipal.

Visibilitzar i normalitzar altres confessions


Segons han explicat els responsables de la iniciativa, la seva voluntat és "visibilitzar i normalitzar" la presència d'aquestes confessions religioses en el teixit social de Tarragona per tal d'afavorir "la cohesió social". En aquest sentit, han explicat que es tracta d'una proposta que ja s'ha celebrat en sis ocasions a Barcelona i que la capital catalana va agafar com a model una idea semblant que es duia a terme a Berlin.

"Els centres estan molt contents d'obrir les seves portes a ciutadans que en altres ocasions no entrarien a visitar-los", explicava avui Arnau Oliveres, membre d'AUDIR, en relació al fet de trencar el "mur" que sovint es percep que hi ha al voltant de certes comunitats. Una de les cites més importants serà a Sant Pere i Sant Pau, de fet, on l'any 2019 hi va haver algunes protestes per la instal·lació d'una mesquita al barri. Finalment, el centre islàmic es va poder ubicar al bloc de Sant Andreu i havent passat el tràngol més important de la pandèmia ara ja sí que es podran trobar amb els veïns per tal de mantenir un contacte més estret. La cita serà el diumenge 12 a tres quarts d'una del migdia, i comptarà amb un tast de te i pastes.

La Nit Religiosa es repetirà, si així ho determina l'avaluació de la primera edició, a partir de l'any 2022 probablement a l'entorn del Ramadà i de la Setmana Santa.

 

Participació