1 de 10
INDÚSTRIA

​Aixecada la suspensió de l'activitat de 3 plantes d'IQOXE

Les inspeccions efectuades i els informes requerits en matèria de seguretat industrial acrediten que les plantes U-350, U-2500 i U-2360 compleixen la normativa relativa a establiments de risc químic

Imatge d'arxiu de la planta d'IQOXE, després de l'explosió | ACN
per Redacció, Tarragona | 3 de desembre de 2021 a les 11:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat resoldrà aixecar la suspensió de l’activitat que afectava, des de l’accident del dia 14 de gener de l’any 2020, a les plantes de derivats de l’òxid d’etilè i òxid de propilè U-350, U-2500 i U-2360 que l’empresa IQOXE té a la Canonja. La decisió s’ha pres després de comprovar que les instal·lacions compleixen tota la normativa vigent en matèria de seguretat industrial i de verificar la implementació de mesures addicionals de seguretat. La instal·lació accidentada -que emprava una tecnologia diferent- està desmantellada i no tornarà a operar.

Tot i que les plantes U-350, U-2500 i U-2360 no van ser les que van patir l’accident, la sol·licitud per reobrir-la s’ha abordat pel Departament d’Empresa i Treball amb l’objectiu d’incrementar les garanties de seguretat mitjançant la reelaboració de tota la documentació i la realització de més revisions. A la tramitació també s’hi han incorporat les conclusions dels informes elaborats per la consultora DNV GL -encarregat per la Generalitat de Catalunya- i per l’Institut Químic de Sarrià (IQS) -encarregat per IQOXE- per investigar les causes de l’explosió del 14 de gener del 2020, i que han permès proposar l’adopció de mesures de seguretat que van més enllà de les previstes pel marc normatiu vigent.  


En l’àmbit de les mesures previstes per la normativa, s’ha requerit a l’empresa la reelaboració de l’Informe de Seguretat (document que analitza la instal·lació i detecta els possibles riscos que presenta a partir de les matèries primeres i dels procediments que utilitza) i del Dictamen de Seguretat (document que ha inclòs una inspecció completa de la instal·lació), que són els documents que exigeix la normativa per autoritzar l’activitat dels establiments industrials químics de risc. També s’ha exigit, d’acord amb la normativa, una nova inspecció de tots i cadascun dels equips de pressió de la planta. L’avaluació de l’Informe de Seguretat ha anat a càrrec de diferents empreses externes, mentre que el Dictamen de Seguretat ha estat elaborat per una empresa de certificació.

El procediment de tramitació de la represa de l’activitat de les plantes U-350, U-2500 i U-2360 també recull l’adopció de diferents mesures que van més enllà dels requisits establerts per la normativa vigent. En primer lloc, s’ha bunqueritzat la sala de control: tant la instal·lació actual, que tindrà caràcter provisional, com la definitiva estaran equipades per resistir a les sobrepressions. En segon lloc, les plantes s’han equipat amb diferents sistemes que, en cas de detectar diferències significatives en la pressió o la temperatura de diferents punts del reactor, interrompen el procés productiu i activen la refrigeració, si s’escau. També s’ha condicionat la represa de l’activitat a la millora del sistema de protecció i extinció d’incendis, fet que ha suposat la instal·lació de detectors de gasos a més ubicacions, de detectors de flama per infraroigs i d’un nou sistema de ruixadors d’aigua polvoritzada. Finalment, s’inclou la instal·lació d’un sistema per guardar una còpia de seguretat de les dades dels processos productius.


El Departament d’Empresa i Treball manté obert l’expedient informatiu per tal de determinar les causes de l’explosió de la planta de derivats de l’òxid d’etilè U-3100 que l’empresa IQOXE tenia a la Canonja. La labor efectuada fins al moment ha facilitat la incorporació de millores en la seguretat de l’establiment, i l’expedient se seguirà instruint fins a disposar de tota la informació que es pugui recollir sobre l’accident.
Participació