Covid-19

Els ingressos amb Covid baixen a un 20% al Camp de Tarragona en un any

Els joves són la franja d'edat amb menys vacunats al territori, mentre que els avis superen el 93%

per Maria Fernández Sadurní, Tarragona | 3 de desembre de 2021 a les 07:00 |
La vacunació pren de nou les residències de gent gran. | Juanma Peláez
En aquests moments la taxa de vacunació a Catalunya supera, per poc, el 75% de la població. Una dada que sona cada dia a les ràdios i televisions del país, i que també és motiu de discrepàncies i debats entre la població. Mentre la comunitat científica i mèdica anima a aquells indecisos i reticents a la vacunació a punxar-se, els polítics amplien i retallen mesures setmanalment per intentar “salvar el Nadal”.

Ara fa un any hi havia més de 500 casos confirmats amb PCR al Camp de Tarragona, el que es multiplicava fins a gairebé 10.000 a escala de Catalunya. La Generalitat, assessorada per experts i el Procicat, afegia les restriccions més dures després del confinament total: esport sense públic, aforament limitat als restaurants i a la cultura, confinament comarcal i un estricte toc de queda que va obligar a canviar els hàbits i la vida quotidiana. Polítics i sanitaris oloraven una situació extrema el mes de desembre que afectaria el Nadal 2020 i van anunciar mesures que limitaven els dinars i sopars familiars a un màxim de deu persones.


Enguany els casos detectats durant les mateixes dates, l’última setmana de novembre i abans d’un pont llarg que pot hipotecar les festes nadalenques, són fins i tot superiors: Catalunya comptabilitza més de 10.500 persones amb Covid-19, de les quals 650 es troben al Camp de Tarragona.

Es tracta de gairebé una “sisena onada”, però amb molta menys afectació als hospitals. Els indicadors de positivitat segueixen a l’alça, però les dades que exposa la Generalitat de Catalunya confirmen que es tracta d’un creixement lineal que ha permès un donar un respir als hospitals, ja que el nombre d’ingressos i també de defuncions ha disminuït tot i tenir un nombre major de positius.


Les dades d’un any per l’altre


La comunitat sanitària disposa del percentatge més alt de vacunació (96%) després de les persones residents (98,7%). Els sanitaris precisament atribueixen a la vacunació el descens de morts i ingressos a les UCI dels hospitals catalans. De fet, el conseller del Departament de salut, Josep Maria Argimon, declarava que “si no fos per les vacunes, estaríem tancats a casa com a la primera onada”.


Més enllà de l’opinió individual i la decisió de vacunar-se o no, les dades i els recomptes són les fonts més objectives per avaluar la situació just abans de Nadal. La qüestió és que els informes mostren que d’un any per l’altre, amb menys restriccions i més incidència del virus, la mortalitat ha passat de 18 defuncions l’any 2020 a 1 mort durant la mateixa setmana de l’any 2021 al Camp de Tarragona. Les xifres de defuncions per la Covid-19 en l’àmbit català l’última setmana de novembre de l’any 2020 s’enfilaven fins a 348 casos, mentre que enguany són 31 els morts els mateixos set dies.
 
 


 

 
Pel que fa als ingressos hospitalaris trobem una situació similar: a la regió sanitària fa justament un any van ingressar 140 persones en una setmana per intentar vèncer la malaltia, la xifra ha descendit a 30 els mateixos dies, però un 75% de la població vacunada. Catalunya registrava gairebé 2.000 ingressos als seus hospitals la setmana del 18 de novembre de 2020, una dada que enguany gira al voltant de les 600 persones.

Els joves del Camp de Tarragona: la franja més reticent a la vacuna


Sigui com sigui, la gran majoria de la població del Camp de Tarragona ha optat per vacunar-se contra la Covid-19, assolint en totes les franges d’edat un percentatge superior al 70%. Ara bé, els joves són els més reticents a punxar-se, les dades indiquen que més d’un 23% dels ciutadans entre 20 i 29 anys de les comarques tarragonines ha optat per no injectar-se cap dosi de la vacuna vers el virus. La següent franja amb menys proporció de gent no vacunada és la població d’entre 30 a 39 anys (73,9% de vacunats), mentre que els ciutadans de més de 70 anys ja superen el 93% de vacunats al territori.
 


El Nadal en mans de la Puríssima


Esquiar, Andorra, una escapada pel territori espanyol o fins i tot agafar un avió. Del 4 al 8 de desembre està previst que es produeixin operacions d’entrada i sortida arreu de Catalunya. Aquests dies van accelerar el ritme de contagis l’any 2020 i van desencadenar una sèrie de restriccions que van afectar els àpats i les trobades nadalenques. Clara Prats, investigadora i assessora del govern, ha declarat que enguany el pont torna a ser "clau”, ja que “si les dues setmanes abans de les festes hi ha un increment ràpid de positius les UCI s’omplirien fins a començar a tensar el sistema”.

Per aquest motiu, el conseller Argimon i també el doctor Trilla, epidemiòleg i investigador, demanaven “prudència” a la població “per poder salvar el Nadal”. El conseller ha recomanat fer tests d’antígens abans de les reunions familiars i ha alertat que “les xifres seguiran pujant” i per Nadal hi haurà una “estabilitat”, però “amb xifres altes”.

Altres notícies que et poden interessar


​​​

​​​
​​​

 

Participació