El Museu Diocesà celebra els cent anys renovant la sala gòtica

S'ha restaurat part de la pinacoteca i s'ha canviat la distribució de la capella de Corpus Cristi del claustre de la catedral de Tarragona

per Oriol Montesó / Notícies Tarragona , 19 de febrer de 2014 a les 16:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de febrer de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


El Museu Diocesà de Tarragona compleix cent anys des de la seva fundació a càrrec de l'arquebisbe Antolín López Peláez. Tot i que la inauguració oficial no es va dur a terme fins a l'any 1915, enguany l'Arquebisbat de Tarragona ha volgut celebrar l'efemèride amb la remodelació de la segona sala del museu, la dedicada a l'art gòtic. Un espai ubicat a la capella de Corpus Cristi, al claustre de la catedral de la ciutat.


«Hem volgut que tornés recuperar l'aspecte de capella que, durant els darrers 22 anys, s'havia perdut amb el muntatge anterior», explica Sofía Mata, conservadora del Museu Diocesà, «quan el visitant arriba veu l'altar i el retaule de Solivella. Té una visió diàfana de tot el conjunt però també es troba en un àmbit eclesial».

D'aquesta manera, s'ha deixat una nau central i dues naus laterals amb els retaules als murs perimetrals de manera que «agafi cert aire de lloc de culte». Fins i tot amb els seus altars laterals i les seves capelles laterals. «El lloc no permetia fer un discurs cronològic, però sí que hem buscat que hi hagués una harmonia en tot el muntatge», comenta Mata.
 
La pinacoteca gòtica que s'ha restaurat conté obres de temàtiques i de mides molt diferents. Moltes d'elles de grans dimensions. Per aquest motiu, s'ha buscat que el visitant les pugui contemplar des d'una distància mínima de cinc metres.

 
«És un muntatge molt discret que de cap manera se superposa a la importància de la peça», conclou la conservadora.
 
Com que la sala ja té la seva pròpia escultura, els restauradors van decidir treure la majoria de les peces escultòriques gòtiques deixat només les més significatives, a l'espera de poder dedicar tota una sala a l'escultura gòtica en el futur.

La sala gòtica és una de les quatre que formen el Museu Diocesà junt amb l'espai dedicat al món romà, al romànic i a principis del gòtic; al que conté obres del barroc i a la sala capitular. En total, el Museu Diocesà té 480 obres de les més de 10.000 que té emmagatzemades.

 
Inauguració de la remodelació del Museu Diocesà de Tarragona. Foto: Oriol Montesó.

 

Participació