AJUNTAMENT DE TARRAGONA

L'oposició en bloc demana una alternativa a la pujada d'impostos proposat pel govern de Tarragona

"No és el moment", apunta la portaveu del PSC, Sandra Ramos

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 26 d'octubre de 2021 a les 13:20 |
L'Ajuntament de Tarragona. | Josep M. Llauradó
Després que el Partit Popular desvetllés ahir que la Comissió Informativa i de Seguiment de Serveis Generals i de Govern Obert va aprovar que es portés a plenari la proposta del govern de Tarragona d'incrementar la taxa de la brossa i l'IBI, ara tant el PSC com En Comú Podem rebutgen aprovar-ho divendres al ple.

La portaveu del grup municipal del PSC, Sandra Ramos, ha assegurat que "no és el moment d'apujar impostos a la ciutadania" i ha reclamat "un pla B" a l'executiu per tal de tirar endavant els pressupostos de 2022. Una d'aquestes alternatives seria fer ús del romanent, que segons la regidora podria arribar als "6 o 7 milions d'euros", malgrat que es tracta d'especulacions, "el doble del que es necessita".


Ramos ha recordat que l'Estat ha aportat a Tarragona "5 milions d'euros" a les arques municipals, una informació que es contradiu amb el que va dir Jordi Fortuny la setmana passada, que apuntava que part de la responsabilitat d'aquesta pujada era de la manca de recursos de l'Estat.

"No és un discurs tècnic, és un discurs polític", ha asseverat Ramos, que critica que tot plegat és problema de la "mínima planificació, també de la planificació fiscal". Alhora, també lamenta la manca de "participació ciutadana" en aquesta mesura. Ramos ha recordat que els ciutadans estan pagant l'increment del preu de la llum i altres increments en productes de primera necessitat com el menjar per l'escassetat de combustibles.


La portaveu socialista també ha desmentit a Jordi Fortuny, que amenaçava que si no s'aprovaven els increments hi hauria serveis que no es podrien seguir oferint per part de l'Ajuntament. "No és veritat, podem fer servir el romanent, esperem que tinguin un pla B i si no el té el govern el tindran els funcionaris", ha afirmat.

En Comú Podem manté els dos assessors


Una de les polèmiques que apuntava José Luis Martín (PP) era el manteniment dels dos assessors d'En Comú Podem, els mateixos que tenien quan estaven al govern i també tenien dos regidors. Sandra Ramos (PSC) ha defensat els seus companys d'oposició: "El pacte antitransfuguisme diu que pel fet de perdre un membre del teu equip no has de perdre drets ni assessors". En aquest sentit, ha recordat que Ciutadans continua tenint 2 assessors malgrat que són la meitat dels regidors que van començar el mandat.

Segons ha afirmat la portaveu i ara per ara única regidora d'En Comú Podem, Carla Aguilar, "mantenim els nostres recursos" fruit de l'acord del principi del mandat. En la mateixa línia que Sandra Ramos, ha destacat que el pacte antitransfuguisme no permet reduir els recursos dels grups que han perdut un dels seus membres.


Un ple que ja se sap com acabarà


Juntament al rebuig del PSC, el PP, Ciutadans i els dos regidors no adscrits, En Comú Podem ha anunciat aquest dimarts el seu vot negatiu a la proposta d'incrementar els impostos. "Convocar un ple sense saber el suport que tens, t'exposa". Aguilar assegura que en la comissió d'ahir van facilitar amb una abstenció que "passés a debat públic", però que això no implica el seu vot afirmatiu.

La pujada "afecta directament a l'economia familiar", segons ha apuntat la regidora, "en un any molt dur". "Som molt conscients que l'estat del benestar s'ha de finançar amb els impostos, però no és el moment i tampoc sabem per qè s'apugen, no coneixem els pressupostos que es proposen".

Per tot plegat, En Comú Podem votarà en contra d'una mesura que titllen de "regressiva" ja que "afecta més a la gent que menys té". "No donarem suport a què siguem la ciutat amb l'IBI més car", ha dit Carla Aguilar, que ha apuntat a la mateixa alternativa que el PSC: el romanent.

A l'espera del plenari de divendres, l'Ajuntament de Tarragona encara té pendent el debat de pressupostos. En Comú Podem, antic soci de govern, ha posat com a condició l'increment d'un 20% de despesa social i mesures d'estalvi com la instal·lació de plaques solars, ampliar edificis municipals per deixar de llogar-ne d'externs i no impulsar inversions com l'enderroc de la plataforma del Miracle, a més d'un nou servei de dentista municipal.

 

Participació