1 de 10
POLICIAL

L'empresa investigada hauria distribuït de 8 a 10 milions anuals d'ampolles de vi amb distintius falsificats

Segons els Mossos, que apunten a la companyia de les Borges del Camp per delictes contra la propietat industrial, i d'estafa als consumidors

Imatge amb taps de suro d'ampolles de vi | Freepik
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 21 d'octubre de 2021 a les 09:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cos dels Mossos d'Esquadra ha donat més detalls, aquest dijous al matí, de la investigació oberta arran de la denúncia de la DOQ Priorat, la DO Montsant i la DO Terra Alta per la suposada falsificació d'etiquetes i segells de qualitat de botelles de vi a l'empresa Reserva de la tierra, de les Borges del Camp. El passat 8 d'octubre, agents de la policia van accedir a les instal·lacions de la companyia, i el cas és en mans del Jutjat d'instrucció 3 de Reus. Segons les primeres estimacions, des de 2017 es podrien haver comercialitzat entre 8 i 10 milions d'ampolles anuals d'aquests vins.

A través d'un comunicat, els Mossos han assenyalat que al registre en qüestió es van intervenir 750.000 ampolles de vi i 3,2 milions de distintius de garantia falsos. Si bé els vins no presenten un risc per a la salut, han estat immobilitzats "per evitar el frau al consumidor i la publicitat enganyosa", han exposat fonts del cos. 


Les investigacions es van iniciar el mes de juliol arran de la denúncia de les DO del territori, on van posar en coneixement que havien detectat la comercialització "fraudulenta" de vins per part de l'empresa investigada. Els diferents consells reguladors sospitaven que es distribuïen vins "sense control i sense complir els requisits establerts, a banda de falsejar els distintius de garantia simulant que eren de les seves Denominacions d'Origen", han explicat des de Mossos d'Esquadra. 

Els agents de la Unitat de Consum de Mossos d'Esquadra van acreditar que l'empresa comercialitzava de forma legal vins d'aquestes Denominacions d'Origen, amb marques pròpies. En el cas de la DOQ. Priorat i de la DO Montsant, "els adquiria ja embotellats a bodegues d'aquestes denominacions", mentre que en el cas de la DO Terra Alta, "els embotellava a les seves instal·lacions, prèvia qualificació dels vins i assignació dels corresponents distintius de garantia", s'ha apuntat al comunicat.


De forma simultània, s'ha afegit, l'empresa imprimia distintius de garantia que "imitaven els originals i amb les mateixes numeracions assignades", amb els quals presumptament envasava a les seves instal·lacions i comercialitzava de forma "incontrolada i fraudulenta, grans quantitats" de vi. Els investigadors van evidenciar que les numeracions originals dels distintius de garantia assignades pels diferents Consells Reguladors es repetien. En una de les actuacions es van intervenir 23 bobines, cadascuna amb 5.000 distintius, que tenien la mateixa numeració.

Dins de la mateixa operació, l'autoritat judicial ha ordenat a quatre cadenes de supermercats a aturar la distribució i venda de vins de diferents marques afectades pel frau.


S'investiga l'empresa i els seus responsables per delictes contra la propietat industrial, de frau als consumidors (estafa), de publicitat enganyosa i de falsedat documental. La immobilització dels vins és produeix per aturar el frau als consumidors i els prejudicis a les DO, però no perquè es consideri que els vins investigats representin cap mena de risc per a la salut dels consumidors. La investigació continua oberta, "enfocada a determinar el grau de participació dels diferents responsables de la empresa i altres persones relacionades amb l'activitat il·lícita", s'ha indicat des del cos policial.
Participació