GASTRONOMIA

Una pastisseria de Torredembarra s'alça amb el premi al millor panettone de l'Estat

Rafael Aguilera i Yann Duytsche s'han repartit les varietats amb i sense xocolata

per Redacció, Tarragona | 20 d'octubre de 2021 a les 08:10 |
Els dos guardonats com a millors pastissers de panettone. | Cedida
Dos pastissers catalans s'han repartit els premis als millors panettones de l'estat espanyol. Es tracta d'un premi concedit pel Gremi de Pastissers de l'Escola de Pastisseria de Barcelona, que es concedeix cada any a un de diferent i que l'any passat va anar a parar a un forn de Riudoms (Baix Camp).

Els dos guardonats són Rafael Aguilera, de la pastisseria Cal Jan de Torredembarra, i Yann Duytsche, de la Dolç de Sant Cugat del Vallès. La decisió del jurat es va fer pública ahir en un acte al Gastronomic Forum Barcelona, a la Fira de Barcelona.


Per primera vegada, enguany s'ha premiat no només el panettone tradicional, sinó el que inclou xocolata, una variant cada cop més consumida pel públic. En total hi han participat 69 pastisseries, 33 en la variant clàssica i 36 en la de xocolata.

Per tal de concursar-hi, havien de lliurar dos exemplars de panettone de fruita -amb llimona o cedre, taronja i panses- amb una corona de sucre i un pes d'entre 1.050 i 1.150 grams. En la variant amb xocolata, aquesta podia ser negra o amb llet, però com a mínim havia de disposar d'un 40% de cacau, i el pes havia de ser similar. En el premi s'ha valorat l'aspecte, la forma, la textura, l'olor i el gust.


Cada cop es consumeix més panettone a Catalunya i per això probablement els dos premiats pertanyen a forns afincats aquí. Els mateixos pastissers asseguren que l'any passat hi va haver una gran demanda d'aquest producte i que per això ha acabat pujant de preu.

El consum del panettone es concentra als mesos de desembre i gener, aprofitant les festes nadalenques, si bé és cert que cada cop arriben més aviat i a molts comerços ja se'n poden trobar a l'octubre. Originari d'Itàlia, el panettone és un dolç provinent de Milà i del que se'n té constància des de mitjans del segle XV.

 

Participació