1 de 10
BROSSA

El nou contracte de la brossa entra en vigor divendres

El servei s'anirà ampliant "progressivament" fins al febrer de 2022, quan els grans vehicles i contenidors comencin a estar operatius

Pellicer mostra una imatge virtuals dels nous camions de la brossa amb la imatge corporativa de Reus Net | Marc Busquets
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 29 de setembre de 2021 a les 13:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"Avui és un gran dia". D'aquesta manera ha començat el batlle de Reus, Carles Pellicer, la intervenció en què s'ha apuntat que divendres 1 d'octubre entrarà en vigor el nou contracte a brossa, adjudicat temps enrere a la UTE Valoriza-Romero Polo, i que tindrà com a marca Reus Net. Amb 10 anys de durada, i amb un pressupost de 106 milions, és previst que el contracte i el servei que se'n deriva s'implanti de manera "progressiva", segons ha avançat l'alcade. Serà a partir del desembre d'enguany quan els ciutadans començaran a veure la nova maquinària pels carrers de la ciutat i, el febrer de 2022, quan hi haurà els nous contenidors i els grans camions de recollida lateral. 

"Un procés complexPellicer ha celebrat, doncs, que divendres entri en vigor el contracte amb Reus Net tot admetent que el camí "ha estat complex", en una línia similar al plantejat per la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, qui ha recordat que dos dels quatre lots del contracte ja són en funcionament (els relatius a la gestió i el manteniment de les deixalleries i la planta de voluminosos), en aquest cas per tal que els desenvolupi el Taller Baix Camp. Ha assenyalat que va ser l'any 2019 quan es va licitar el contracte, qüestió validada pel ple a finals de 2020 i ratificada a posteriori pel Tribunal català de Contractes del sector públic, que va descartar la impugnació plantejada per l'empresa que fins ara ha prestat el servei, Fomento de construcciones y contratas (FCC). 


Amb tot, cal recordar que FCC va fer al juliol un nou moviment, tot adreçant-se aquest cop al Tribunal superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per interposar un recurs contenciós administratiu contra la sentència del Tribunal de Contractes. En aquest sentit, Caballero ha apuntat que "no hi ha novetats" al respecte. 

Altre cop Pellicer ha detallat els terminis per desenvolupar la posada en marxa del servei en mans de Reus Net. A partir del proper divendres, doncs, es produirà el canvi d'empresa a nivell formal, i la plantilla començarà a vestir els nous uniformes. Al desembre, els nous petits equips de neteja viària ja seran al carrers. I finalment, ja al febrer de 2022, els nous contenidors "ja seran al seu lloc, col·locats" així com els grans camions, que funcionen amb gas. Tot plegat, segons l'alcalde, té tres objectius: la millora del servei, per fer-lo "més eficient"; adaptar el servei "als canvis" que hi pugui haver; i "prioritzar" el "mínim" impacte ambiental. "Aquest és un contracte modern, del segle XXI", ha precisat. 


Més escombrada manual, més recollida selectivaPellicer ha assegurat que el consistori vol un servei "excel·lent" per, acte seguit, exposar algunes de les característiques concretes del nou contracte i del que contempla. En el cas de l'escombrada manual, posem per cas, hi haurà més recorreguts (de 56 es passarà a 66), si bé tindran una menor longitud", per fer-los més "òptims" al rendiment dels treballadors. Hi haurà igualment una major mecanització, més control del consum d'aigua, un repàs més freqüent de contenidors i papereres i més control de les pintades i grafitis. També es duran a terme accions a partir de les tècniques de geolocalització. 

Pel que fa als camions i als contenidors, l'alcalde ha manifestat que s'aposta per l'increment de la recollida selectiva, de la qual augmentaran les rutes fetes (de dues a tres), i que es faran dues proves pilot: una per comprovar l'ús de contenidors amb identificació d'usuari; i una altra per assajar la recollida porta a porta. En tot cas, per ara no es coneixen els terminis de la seva realització, ni les zones del terme on s'aplicaran. A banda, dels 1825 contenidors actuals es passarà als 2100, perquè "la ciutat ha crescut", raó per la qual aquests equips seran "més amplis i moderns". 

També s'impulsaran campanyes de sensibilització per als veïns. En aquest punt de l'exposició, Pellicer ha volgut fer un alto per assenyalar que aquestes accions són "imprescindibles" a causa de l'incivisme "que estem veient" a Reus. "Reclamo civisme a la ciutadania. Si som més cívics, tenim més qualitat de vida i menys costos", ha dit, en al·lusió al fet que "l'incivisme ens surt molt car". De fet, ha admès que en les seves visites de proximitat als barris la neteja és una qüestió tractada "habitualment" pels veïns. L'alcalde ha tancat el seu discurs tot agraint "la feta feta tots aquests anys" per FCC. 

Nova imatgeL'entrada en vigor del nou contracte i del servei en mans de l'UTE Valoriza-Romero Polo comporta la creació d'una nova marca, Reus Net. La roda de premsa d'aquest dimecres ha servit per presentar la seva imatge corporativa, en la qual destaquen els colors de la recollida selectiva (blau, verd i groc) i les corresponents aplicacions als uniformes de la plantilla o als vehicles de la flota. 

 

Participació