SANTA TECLA 2021

La Crida de l'esperança per tornar a la normalitat: «Visca Santa Tecla!»

Tarragona encara uns dies d'actes amb concurrència restringida per la Covid-19

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 15 de setembre de 2021 a les 20:13 |
La Crida de Santa Tecla de 2021. | Josep M. Llauradó
Emocions a flor de pell aquest dimecres al vespre en la celebració del toc de Crida de Santa Tecla. La festa major de Tarragona encara un parell de setmanes d'actes tradicionals, musicals, etc. per provar de tornar malgrat la pandèmia a la normalitat. El col·lapse del web de reserva d'entrades ha merescut una menció per part de l'alcalde Pau Ricomà en el seu discurs, qui ha demanat disculpes tot i que ha destacat que "no som nosaltres els qui marquem les circumstàncies" en què s'ha de celebrar la festa. "Em sap greu per les persones que no podran assistir als actes", ha afirmat.

El protagonisme, però, se l'ha endut com cada any la perpetuadora. Enguany, encarnada per Roser Olivé, històrica grallera amb l'origen a Vallmoll però implicada des de fa dècades en Santa Tecla, una santa per la qual ha confessat que sent "una certa devoció". La també membre de la Cobla de Ministrers del Consell Municipal, ha recordat els seus inicis amb la gralla als 14 anys, tant com a alumna dels mestres del Vendrell com a mestra posteriorment.


"Hi havia una mala imatge dels grallers", ha afegit, i la popularització de l'instrument ha facilitat que cada cop tingui més prestigi, però en l'opinió d'Olivé no necessàriament lligat a la creació d'emocions. "Si quan fem música no podem emocionar-nos ni fer emocionar els altres, estem morts", ha conclòs, "amb la música tradicional ens hem d'identificar i emocionar perquè amb ella hem de reviure els nostres avantpassats".

Per la seva banda, la consellera de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha destacat que d'entre els més de trenta teclers d'honor la majoria són dones. "És necessària una cultura feminista i emancipadora". L'acte ha servit també per fer el lliurament d'un quadre honorífic als teclers d'honor, amb el cartell de fa 25 anys i, en acabar, un cop feta la primera tronada de les festes, s'ha dibuixat una senyera catalana al cel del Camp de Mart. A la sortida del passeig arqueològic, on s'ha celebrat l'esdeveniment amb restriccions d'aforament, els castellers de la Colla Jove Xiquets de Tarragona -que han recollit també el seu reconeixement com a teclers d'honor- han aixecat un pilar.

 

La Crida de Santa Tecla 2021. Foto: Josep M. Llauradó 

 

Participació