CURS 2021-2022

La Generalitat no garanteix que el nou edifici de l'Escola Arrabassada de Tarragona entri en funcionament enguany

El Departament d'Educació registra per ara 275 casos positius de Covid-19 al Camp de Tarragona

Alumnes de l'escola Saavedra de Tarragona, en l'inici de curs 2021-2022. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 15 de setembre de 2021 a les 10:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Amb l'inici del nou curs torna de nou la polèmica sobre l'estat dels centres educatius a la ciutat de Tarragona. Concretament, sobre el futur de l'Escola Ponent, a Campclar, i sobre l'Escola Arrabassada. En el cas d'aquesta darrera el director dels Serveis Territorials d'Educació a Tarragona, Joan Manel Audí, ha expressat que si bé tenen el "compromís" de l'empresa constructora que les obres finalitzaran al primer trimestre del curs actual "venim d'una situació complicada i vist el que ha passat no sabem segur que serà així". De fet, aquest neguit ja ha estat traslladat a la direcció del centre, per tal de planificar en quin moment seria més idoni fer el trasllat. "Veurem com acaba", ha conclòs.

Sense novetat està també l'Escola Ponent, a tocar de l'Anella Mediterrània. Els barracons instal·lats des de l'any 2008 no tenen per ara perspectiva de sortir d'allà i que els alumnes es puguin traslladar a un edifici de construcció. Audí assenyala però en referència als barracons que "és una mesura d'ampliació quan el creixement d'alumnat es preveu que decaigui pròximament, la política és anar reduint-los i així s'està fent". Tretze anys després, però, l'Escola Ponent continua sense cap pla de construcció.


El curs comença amb gairebé 300 positius a les aules del Camp de Tarragona


Segons dades del mateix Departament, el curs 2021-2022, encara marcat per la pandèmia, ha començat amb 275 casos positius entre alumnes, docents i personal administratiu i de serveis. D'aquests, 119 són alumnes de primària, 76 de l'ESO i 46 dels cursos postobligatoris. En total hi ha 134 centres afectats, malgrat que el protocol d'enguany és continuar amb les classes presencials per als alumnes vacunats i virtuals per als que no tinguin la pauta completa.


Segons ha assenyalat Audí en la compareixença feta a l'Escola Saavedra de Tarragona aquest dimecres, "l'alumnat ha patit molt, jo vinc de treballar de professor el curs passat i he vist casos d'autolesió, pensem que l'escola és l'únic espai de socialització i amb la pandèmia això es veu tancat amb clau". Per això han contractat personal dedicat exclusivament a atendre la salut emocional dels alumnes, amb diagnosi, espais d'escolta i acompanyament.

Si bé als primers cursos d'educació infantil s'ha vist reduït significativament el nombre d'alumnes, no és aquest el cas en els cicles de formació professionals, on milers d'ells s'han quedat sense plaça per al curs que havien sol·licitat. Segons Audí això es deu a què un terç de les sol·licituds provenien d'estudiants majors de 20 anys, una mostra que "era molt difícil de saber". L'ampliació de 16 grups més ha resultat insuficient davant l'alta demanda en ple context de crisi econòmica. Malgrat tot, el Departament manté que hi ha places suficients en el global de cicles i que ha estat en especialitats com la salut o altres en què no s'ha arribat a cobrir la demanda existent.


Cap negociació amb sindicats i centres


Per la seva banda, Joan Manel Audí ha reconegut que fins ara no hi ha hagut cap negociació amb els sindicats i els centres per establir el protocol per al nou curs. El sindicat USTEC-STEs ho va denunciar dilluns, quan també va reclamar més personal per aturar la "sobrecàrrega" de treball dels docents. Es preveu que ara sí Departament i sindicats es reuneixin en els pròxims dies.
 

L'Escola Arrabassada, en construcció, en una imatge d'arxiu. Foto: Josep M. Llauradó

 

Participació