RUIXATS

El Govern estudia demanar la declaració de zona catastròfica per a l'àrea afectada pels aiguats

Jordà promet que la Generalitat arribarà "allà on les asseguradores no arribin" per ajudar els afectats per les inundacions

per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre, Catalunya | 2 de setembre de 2021 a les 13:17 |
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, saludant l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha desplaçat a les zones afectades per les inundacions al Baix Ebre i el Montsià, on s'ha reunit amb alcaldes dels municipis afectats, i ha manifestat l'agraïment dels cossos d'emergència per la seva feina, que ha evitat danys personals. "Ara és el moment de l'avaluació de danys", ha explicat, i ha afegit que es valora la declaració de l'emergència de protecció civil (l'antiga declaració de zona catastròfica), que implicaria més ajudes per als afectats.

La Generalitat no té competències per declarar zona catastròfica un territori, sinó que ho ha d'aprovar el consell de ministres. L'any passat, després que el temporal Glòria causés greus destrosses en diversos llocs del país, el Govern va anunciar que estudiaria com poder declarar la zona catastròfica des de Catalunya.


"Plou sobre mullat en un territori afectat de forma molt intensa en els darrers anys", ha lamentat, en referència a aiguats similars al Montsià fa tres anys. "Més enllà de les actuacions d'emergència, calen actuacions de caràcter estructural perquè hi hagi capacitat de resistir fenòmens com aquests", ha defensat.

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, s'ha compromès que la Generalitat "arribarà allà on no arribin les assegurances" per pal·liar els danys causats pels forts aiguats que han afectat el Montsià i el Baix Ebre. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha afirmat que posaran els recursos necessaris després d'una avaluació de l'afectació, que encara tardarà dies a arribar.


Precisament els alcaldes d'Alcanar i Sant Carles de la Ràpita, Joan Roig i Josep Caparrós, han demanat aquest dijous ajuts urgents a fons perdut per reparar els danys que han provocat els aiguats d'aquest dimecres als seus municipis.

En declaracions a RAC1, Roig ha estimat que si l'any 2018 van patir uns danys per valor de 8 milions, enguany la factura serà del doble o més. L'alcalde d'Alcanar ha fet una crida perquè les institucions supramunicipals "aquesta vegada estiguin a l'altura", i ha remarcat que necessiten els recursos amb urgència.


En aquest punt, s'ha queixat que els ajuts del 2018 van arribar gairebé dos anys després. Per la seva part, el batlle de Sant Carles de la Ràpita ha subratllat que el que calen són ajuts a fons perdut, no subvencions. "Això són situacions extraordinàries i necessitem ajuts extraordinaris, perquè els pressupostos municipals no tenen marge per fer front a això", ha argumentat. 

Participació