meteorologia

​La calor extrema tocarà sostre diumenge

Les temperatures tornaran a superar els 40 graus en diversos punts

per Pere Pratdesaba, Barcelona, Catalunya | 13 d'agost de 2021 a les 08:32 |
Les illes Medes, des de Tavertet (Osona), aquest dijous | Emili Vilamala
Sol, temperatures extremes i sense rastre de pluges. Aquest és el panorama que ens espera durant tot el cap de setmana. Dilluns podria començar a canviar, amb el mercuri lleugerament a la baixa.

L’ambient tornarà a ser calorós durant els propers tres dies. El pic de l’onada s’assolirà durant el cap de setmana, especialment diumenge. 


La predicció per a aquest divendres indica que les mínimes poden ser lleugerament més baixes que dijous, però les màximes tendiran a ser més altes. I per dissabte i diumenge, tant mínimes com màximes fins i tot podrien pujar encara un o dos graus més. En alguns punts es podrien fregar els 44 graus. El Meteocat ha emès diversos avisos de calor.
 

Aquest dijous, el termòmetre ja ha assolit xifres de rècord. Artés (Bages) amb 42,8 graus centígrads i Gurb (Osona) amb 42,5 han assolit les temperatures màximes, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Els segueixen Sant Salvador de Guardiola (Bages) amb 41,6 graus, Cardona (Bages) amb 41,2 graus i Òdena (Anoia) amb 41 graus. 


L’onada de calor, amb temperatures molt altes i uns valors d’humitat relativa molt baixos, generen un episodi de perill d’incendi forestal molt alt o extrem, especialment a la zona de Ponent, la Catalunya Central i les comarques de Barcelona. Una situació que es mantindrà en els propers dies.

Protecció Civil ha activat el pla d'emergències per incendis forestals com a mesura de previsió davant els focs que ja s'estan produint mentre que el Govern ha fet una crida a la responsabilitat davant el pitjor escenari de risc d'incendi en 18 anys. 


 

 

Participació